La Dansa de la Mort, una tradició amb cinc segles d’història – La Dansa de la Mort de la pandèmia

L’origen de la Dansa de la Mort l’hem de buscar a l’Europa cristiana de l’edat mitjana on havia el costum de representar la mort de Crist amb una dansa macabra. Es creu que podia haver sorgit durant les epidèmies de la pesta negra que assolaven tot el continent entre els segles XIV i XVII, era una mena de ritus ancestral per donar culte als difunts.

No se sap exactament on va néixer, es parla de França, Alemanya i inclòs hi ha alguna teoria que afirma va néixer a Catalunya, però el cert és que ràpidament es va anar estenent per tota Europa a través de l’Església catòlica, arribant a Suïssa, Itàlia, Gran Bretanya entre altres països.

A Catalunya es té constància que se celebrava en poblacions com Cadaqués o Ripoll, però actualment l’única representació que s’ha mantingut al llarg d’aquests segles és Verges, el petit poble del Baix Empordà on va néixer Lluís Llach.

La Dansa de la Mort de Verges que forma part de la processó de Dijous Sant va ser declarada Festa tradicional d’interès nacional. Al llarg de la seva història ha estat una tradició reservada als homes fins que l’any 2018 van incorporar per primer cop dues noies.

La nit de Dijous Sant els dansaires de la mort recorren els carrers de Verges sortint de la plaça Major. Els carrers s’il·luminen al pas de la processó amb closques de caragols clavades a la paret amb una pasta feta de cendra i aigua, tot empeltat amb oli i un ble. El Dissabte Sant se celebra la Dansa de la Mort dels Petits, reservada pels nens i nenes.

Recentment algunes localitats catalanes han recuperat aquesta tradició, com Manresa que des del 2002 fa la representació de la Dansa de la Mort en la processó del Divendres Sant o La Selva del Camp que des del 2001 representa el Ball de la Mort.

Aquest any a causa de la pandèmia de la Covid-19 les processons es van suspendre a tota Catalunya, però Verges va poder gaudir de la Dansa de la Mort. Escoltem com Lluís Llach ens explica que abans sortien per intentar solucionar les pandèmies com la de la pesta negra de l’edat mitjana. Aquest també necessitem confiar que la Dansa de la Mort ens solucioni la maleïda pandèmia del segle XXI.

Tags: Dansa de la mort, Verges

Notícies semblants: