Les obres del col·lector de la Diagonal de Barcelona treuen a la llum restes arqueològiques anteriors a l’Eixample.

Les obres del col·lector de l’avinguda Diagonal de Barcelona han posat al descobert unes restes arqueològiques d’un paisatge urbà anterior a la construcció de l’Eixample d’Ildefons Cerdà. La troballa s’ha fet entre els carrers de Bailèn i Girona.

Les obres han deixat a la vista les restes d’un edifici, canalitzacions i dipòsits recoberts amb mosaics de colors. En un d’aquests mosaics es pot veure la representació d’un Via Crucis. L’Ajuntament està treballant per esbrinar a quina data corresponen i l’ús que tenia aquesta construcció.

Abans que es construís l’Eixample de Cerdà aquesta zona de la ciutat es dedicava a l’agricultura. Segons publica El Periódico, consultant els mapes de la ciutat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, sembla que en el lloc on ha aparegut aquesta construcció a principis del segle XIX hi havia una vinya, al costat del curs d’un torrent, el Torrent del Pecat, per tant la construcció de l’edifici que s’ha trobat ara seria posterior, molt probablement a mitjans o finals del segle XIX.

Segons l’arqueòloga Carme Miró i Alaix, responsable del Pla Barcino, de la informació que disposen fins al moment es pot deduir que es tracta d’una construcció de “Dipòsits recoberts amb rajoles de ceràmica” i altres estructures del segle XIX. “Segurament són per a líquids, però encara no podem afirmar res, s’ha d’acabar d’excavar i repassar la documentació”.

La troballa ha despertat molta expectació entre els veïns de Barcelona que aquests dies de festa aprofiten per acostar-se a fer fotografies. Ara haurem d’esperar la decisió de l’ajuntament per a la conservació de les restes arqueològiques i poder reprendre les obres.

Tags: Arqueologia, Barcelona

Notícies semblants: