El Timbaler del Bruc, mite o realitat? Recordem la seva història.

Monument al Timbaler del Bruc, declarat bé cultural d’interès nacional Jlmoncada (Domini públic)

Ara fa 215 anys que va morir a Santpedor, Isidre Lluçà i Casanoves a qui se li atribueix la identitat del Timbaler del Bruc, però realment va existir o és una simple llegenda de les moltes que tenim a Catalunya? L’origen d’aquest mite o realitat l’hem de buscar en el transcurs de la Guerra de la independència espanyola (1808-1814), la Guerra del francès.

A principis de l’any 1808 les tropes de Napoleó entren a Catalunya per la Jonquera i s’instal·len a Barcelona. Al mes de juny l’exèrcit francès es dirigeix cap a Manresa, que s’havia convertit en un l’autèntic bastió de la resistència catalana. Per tal de fer front a l’enemic es va cridar a sometent perquè a toc de campana acudissin el nombre més gran de civils armats a defensar la plaça de l’atac dels francesos, que anaven pujant des de Barcelona.

El 6 de juny comença la primera Batalla del Bruc i l’exèrcit espanyol amb l’ajuda del sometent de Catalunya que amb armes casolanes fetes al Bages aconsegueixen vèncer als francesos. La sorpresa va ser un factor important de la victòria. Una setmana després es produeix la segona Batalla del Bruc on el factor sorpresa ja no era un avantatge, els francesos estaven preparats.

En el transcurs de la segona batalla, l’exèrcit francès era molt superior al sometent català i els seus aliats espanyols, a més estaven més preparats. Segons la llegenda enmig de la confrontació van arribar un centenar d’homes de Santpedor, entre ells un noi de 17 anys que duia un timbal. Molts creuen que era Isidre Llucà i Casanoves que fent sonar el seu timbal entre les muntanyes del Bruc, ressonava tan fort que els francesos es varen pensar que l’exèrcit que tenien davant era molt superior al real i van decidir fer marxa enrere i fugir.

Mai sabrem si aquest fet va ser real o és una llegenda que ha arribat fins als nostres dies, alguns afirmen que no pot ser que uns soldats tan experimentats com els de l’exercit francès poguessin caure en aquest parany, altres que va ser el Timbaler del Bruc ajudat de les muntanyes de Montserrat qui va guanyar la batalla, que volem recordar avui en el 212 aniversari de la mort de l’Isidre Llucà i Casanoves, que va morir el 6 d’abril de 1809 amb tan sols 18 anys, un any després d’haver vençut a l’exèrcit de Napoleó.

Des de l’any 2000 el municipi del Bruc cada primer cap de setmana de juny fa una festa en commemoració dels fets històrics de les batalles del 6 i 14 de juny del 1808, que van donar peu al naixement de la llegenda del Timbaler del Bruc.

La història o llegenda del Timbaler del Bruc ha arribat als nostres dies també en format de conte pels més menuts.

Tags: Timbaler del Bruc

Notícies semblants: