Tanca poc abans de fer els cent anys Ca l’Agut del carrer Gignàs de Barcelona.

Interior de Ca l’Agut – Foto: Facebook Restaurant Agut

Un altre local emblemàtic i quasi centenari de Barcelona tanca a causa de la pandèmia de la Covid-19. Es tracta de Ca l’Agut del carrer Gignàs, 16, en ple gòtic de la Ciutat Comtal a qui tan sols li faltaven tres anys per celebrar el seu centenari. De moment tanca, ja que sense poder oferir sopars, per la manca de clientela de l’administració que està fent teletreball i sense turisme tant exterior com de comarques, no poden subsistir només amb els àpats del migdia. No és un tancament definitiu si troben algun inversor que vulgui continuar amb el negoci de la cuina catalana de sempre que caracteritzava a Ca l’Agut.

Ca l’Agut va néixer l’any 1924 com Fonda Agut, un lloc on es menjava cuina catalana i es podia dormir per un preu relativament econòmic. Molts treballadors del port que havien de fer nit a Barcelona anaven a parar a Ca l’Agut. En aquell petit edifici a la planta baixa se servien àpats i els tres pisos superiors es dedicaven a habitacions pels clients i també per alguns dels treballadors.

La plantilla de Ca l’Agut als anys 60 amb Agustí Agut al mig i el seu gendre Josep Castellví a la dreta de la foto.

Durant la primera meitat del segle passat la Fonda Agut de la mà del seu propietari Agustí Agut, es va convertir en una gran família, la generositat del Senyor Agustí amb els seus treballadors era especial, no només amb ells sinó també amb les seves famílies. Ca l’Agut no tancava mai, tan sols el dia de Nadal per fer una celebració amb tots els treballadors i les seves famílies, llavors els repartia “l’aguinaldo“, les estrenes nadalenques, el que avui dia podríem dir la paga extra de Nadal. El Senyor Agustí no s’oblidava mai dels fills dels treballadors que també rebien una petita paga.

A la foto de l’esquerra Agustí Agut el dia de Nadal entregant la paga al Xef Josep Nusas

Agustí Agut també va ensenyar el negoci al seu nebot Francesc Agut que poc després d’acabada la guerra civil (1936-1939) va comprar Can Culleretes, el restaurant més antic de la ciutat, però que estava passant per moltes dificultats a causa de la guerra. Francesc Agut i la seva esposa Sussi Manubens el van convertir en un dels millors restaurants de la ciutat. Can Culleretes ha sabut reinventar-se i han creat el restaurant “on line” amb menjars per dur a domicili.

Una de les curiositats de Ca l’Agut d’aquells anys 50, 60 és que no tenia cafetera perquè la gent no fes sobretaula. Es formaven llargues cues al carrer i el que volien era que la gent menges de pressa per poder fer més torns de servei. Un dels grans xefs que va tenir Ca l’Agut durant quasi 50 anys, va ser Josep Nusas Caberol. El xef Pepito com li deia tothom, era un noi que va venir de Lleida i va passar tota la seva vida a Ca l’Agut, sens dubte avui seria un dels grans xefs de moda.

Fins ara Ca l’Agut sempre ha estat en mans de la família, al Senyor Agustí el va succeir el seu gendre Josep Castellví i actualment era Jordi Castellví Agut, nét del fundador qui portava el negoci i que malauradament ha hagut d’acomiadar als tretze treballadors que tenia. Esperem que el puguin traspassar i el nou inversor continuï amb l’esperit de cuina catalana que sempre ha tingut Ca l’Agut.

Tags: Agut, Restaurants

Notícies semblants: