Sabíeu que la Pesseta era d’origen català?

La pesseta, moneda que va estar vigent a l’Estat espanyol durant cent trenta-tres anys era d’origen català. El 19 d’octubre de 1868 per decret del Govern Provisional després de l’enderrocament d’Isabel II, l’Estat espanyol va adoptar la pesseta com unitat monetària, nom que prové d’una moneda que ja s’usava a Catalunya per aquells temps.

Fins al segle XIX cada territori, cada monarca o cada govern encunyava les seves pròpies monedes i durant la invasió de Napoleó fins i tot alguna moneda francesa era de curs legal en territori espanyol. Durant aquells temps a Catalunya existia una moneda anomenada “Pesseta Catalana” encunyades en or i plata entre 1808 i 1814 i que va estar vigent fins al 1850. Desapareguda Isabel II, es va decidir unificar totes les monedes de l’Estat en una nova a la qual van anomenar pesseta.

Alguns historiadors diuen que el nom de pesseta prové del diminutiu de peça. Peceta era el nom popular que tenien els dos rals encunyats per l’arxiduc Carles en Barcelona fins al 1714. Quan van decidir unificar les monedes, també es va decidir traslladar tota la producció de la nova moneda a la Seca de Madrid, el que avui en dia és la Fàbrica de Moneda i Timbre.

L’antiga Seca Reial o Reial Fàbrica de Moneda de la Corona d’Aragó estava ubicada en el carrer Flassaders, 40 de Barcelona, on anys després va haver-hi un taller d’adobs, una drogueria i fins i tot una discoteca. Allà es van encunyar les primeres pessetes fins que va tancar l’any 1881.

Alguns historiadors afirmen que va ser la banca europea la que va pressionar perquè tota Espanya adoptés una única moneda si volien que rescatessin el país de la fallida en què estava immers i per això havia de ser la pesseta catalana, ja que era l’única moneda amb una indústria productiva al darrere.

Per un decret de 1868 es va retirar de la circulació tota moneda anterior al 1868 i l’única moneda de curs legal vigent a l’Estat espanyol passaria a ser la pesseta fins al 31 de desembre del 2001, en la que es va adoptar l’euro.

Tags: Pesseta

Notícies semblants: