El Museu Egipci de Barcelona fa un descobriment arqueològic sense precedents

Part dels blocs trobats a Sharuna – Foto: MEB

El Museu Egipci de Barcelona, després de quinze anys treballant amb col·laboració amb l’Institut d’Arqueologia de la Universitat de Tübingen (Alemanya) en el Projecte Sharuna (Egipte), han fet una troballa sense precedents. Han trobat restes del temple de Ptolomeo I. (367 aC – 283 aC)

En aquests darrers anys han trobat 60 enormes blocs de pedra amb elements arquitectònics i decoratius així com importants textos en escriptura jeroglífica. En algun d’ells es fa referència al faraó Ptolomeo I, un general grecomacedoni al servei d’Alejandro Magno, que es va convertir en governador d’Egipte l’any 323 aC.

Aquesta troballa aporta informació sobre la fundació del temple, el seu nom i sobre els déus al que estava dedicat. Gràcies a ella es podran plantejar una hipotètica reconstrucció del temple que fa més de dos mil anys es va construir en l’actual jaciment de Sharuna, en l’antiga ciutat egípcia de Hutnesut.

El descobriment dels 60 blocs de pedra calcària va tenir lloc l’any 2018 en una zona de cultius pròxima al jaciment de Sharuna, la recuperació d’aquests blocs no va ser gens fàcil perquè estaven en un terreny amb una capa freàtica a menys d’un metre de la superfície i estava pràcticament inundat. Un cop documentat tot, es van traslladar al laboratori per netejar i restaurar els objectes.

Finalment va ser el passat 25 de març quan van voler fer pública la important notícia pel món de l’arqueologia i la història d’Egipte. L’expedició ha vist endarrerida les seves tasques a causa de la pandèmia, però si les previsions es compleixen, tenen previst fer una exposició temporal aquest pròxim estiu en la seu del  Museu Egipci del carrer València, 284 de Barcelona.

Tags: Museu egípci

Notícies semblants: