Olot es converteix en la primera ciutat catalana on serà obligatori construir balcons o terrasses

En el Ple celebrat el passat 22 d’abril, el consistori d’Olot va aprovar per unanimitat una moció presentada pel PSC per la que en edificis de nova construcció o en rehabilitacions d’antics edificis, serà obligatòria la construcció de balcons o terrasses. En Olot no es podran construir edificis amb façanes llisses on no hi ha més espai per prendre la fresca que una finestra.

L’Ajuntament començarà a treballar en l’ordenança de construcció per adaptar-la a la demanda de la gent arran de la pandèmia. Normativa que implicarà regular les condicions de les noves edificacions per tal que facilitin l’accés, la ventilació i la il·luminació directament de l’exterior com són les terrasses i els balcons, en tots els habitatges de la ciutat.

La pandèmia ha canviat moltes coses en la nostra forma de vida i una d’elles és la de fugir d’aquells pisos interiors, sense balcons, cada dia més la gent li dóna més importància a un gran balcó o terrassa que tenir una habitació més. Tots tenim en la memòria els mesos de confinament domiciliari que vam passar l’any passat i la importància de poder sortir als balcons per prendre l’aire o simplement per aplaudir cada nit a les vuit. Si el confinament va ser dur, molt més per a totes les famílies que no tenien accés a un espai a l’aire lliure.

Un dels motius perquè en els darrers anys havien proliferat tant les façanes llises, és perquè la normativa urbanística actual penalitza els balcons o terrasses, ja que si no són cobertes no computen com a metres quadrats construïts i el promotor sap que són metres quadrats construïts pels quals no cobrarà.

El País Basc va ser pioner en aquest aspecte, ja que en el 2010 va aprovar un decret en aquest sentit, ara l’Ajuntament d’Olot és pioner a Catalunya i insta al govern de la Generalitat a fer una normativa urbanística adaptada a les necessitats i formes de vida actuals.

En la moció aprovada pel ple del consistori olotí també es contempla la perspectiva de gènere en el disseny dels habitatges, s’evitaran zones mortes o angles cecs amb poca visibilitat als portals i zones comunes de l’edifici per evitar atacs que no es puguin detectar, i integrar al màxim les zones de sala d’estar, menjador i cuina per tal que les tasques de la llar siguin compartides per tots els membres de la família.

Tags: Olot

Notícies semblants: