Una enginyera catalana inventa un detector de càncer de mama per fer a casa

Foto: The James Dyson Award

Judit Giró és una enginyera biomèdica catalana que ha estat guardonada amb el Premi Internacional Dyson 2020 (Dyson Award 2020), dotat amb 35.000 euros, per crear un dispositiu biomèdic que permetrà en un futur a les dones, fer-se una prova de càncer de mama en casa. Aquest premi s’atorga a invents creats per joves enginyers i científics de tot el món.

La Judit Giró és una jove tarragonina de 24 anys, llicenciada en Enginyeria biomèdica per la Universitat de Barcelona, per després continuar els seus estudis amb un màster en la Universitat de Califòrnia i en el treball final va presentar The Blue Box (la caixa blava).

Amb The Blue Box es podrà detectar el càncer de mama amb una mostra d’orina, un sistema similar al test d’embaràs, sense produir dolor, sense radiació i de baix cost. Per idear aquest dispositiu la Judit es va basar en el diagnòstic de determinats tipus de càncer a través de l’olfacte dels gossos.

Quan estava fent la carrera, la Judit va llegir un estudi on es parlava d’una dona que tenia un gos que mostrava un interès especial en olorar una piga que tenia a la cama. Aquella piga va resultar cancerosa. Després s’ha demostrat que alguns gossos detecten una olor especial en determinats càncers, ja que aquesta malaltia produeix canvis metabòlics en la fisiologia humana, alterant així el gust, la textura, l’olor o la forma del cos. Un any després la seva mare va ser diagnosticada de càncer de mama i a partir d’aquí la Judit va començar a treballar en The Box Blue.

El dispositiu analitza determinats compostos presents en l’orina per detectar signes de càncer de mama. Després elabora una anàlisi química de la mostra i envia els resultats al núvol on s’executa un algoritme basat en la Intel·ligència Artificial que ens permet efectuar un diagnòstic que es comunica a través d’una app en el telèfon mòbil.

Molts càncers de mama són detectats massa tard, en part perquè moltes dones refusen fer-se mamografies, per ser doloroses i per l’efecte de la radiació. Amb aquesta senzilla prova es podrien detectar molt abans i poder ser tractats en el seu període inicial i per tant augmentar la supervivència.

Foto: Twitter @TheBlueBox_ai
Tags: Càncer, Càncer de Mama, descobriments

Notícies semblants: