La curiosa història del mico de l’Anís del Mono

Ara fa poc més d’un any que la fàbrica fundada l’any 1870 a Badalona de la mà dels germans Vicente i José Bosch per produir l’Anís del Mono, va decidir traslladar part de la producció a Andalusia. El Grup Osborne, propietari de la marca des de l’any 1975, va decidir emportar-se part del procés de producció de l’Anís del Mono al Puerto de Santa Maria a Cadis. A Catalunya només queda la destil·lació que es continua fent a Badalona.

El que també continua a Badalona és l’estàtua del mico amb la característica ampolla d’anís a la mà, ubicada des de fa 10 anys en un banc del passeig Marítim a tocar del pont del petroli. És una estàtua de bronze obra de l’artista badalonina Susana Ruiz Blanch. L’obra combina el cos d’un mico amb la cara d’un humà que per les faccions ens pot recordar a Charles Darwin. Va ser inaugurada per l’alcalde Xavier Garcia Albiol el 7 de juliol del 2012.

El naixement de l’Anís del mono va ser força curiós, Vicente Bosch tenia negocis a Amèrica i un client li va regalar un mico que el va inspirar per batejar el seu licor anisat i fer l’etiqueta amb la imatge d’un mico amb cara d’humanoide. Eren els anys de la teoria de l’origen de les espècies de Darwin i tothom en parlava i debatien sobre el veritable origen dels humans.

Vicent Bosch volia una ampolla diferent i va aconseguir una ampolla que ha perdurat fins als nostres dies, bastant-se en una ampolla de perfum francès que li va regalar a la seva dona. Una ampolla amb formes de diamants. Una ampolla que a més es podia utilitzar com a instrument musical i que amb el pas dels anys es va convertir en una eina imprescindible per cantar nadales.


L’etiqueta que va ser encarregada a una impremta francesa, té una errada d’origen que els propietaris van voler mantenir i encara és visible en totes les ampolles d’Anís del Mono. A la paraula Destilación li sobra una ela i es pot llegir “Destillación“.

L’any 1975 l’Anís del Mono va passar a mans de la marca Osborne que l’any passat va decidir endur-se part de la producció a la seva terra. Sempre ens quedarà l’estàtua del mico amb l’ampolla.

Tags: Anís del Mono

Notícies semblants: