La Sal de les mines de Cardona arribarà a les nostres taules aquest hivern

Foto: Ajuntament de Cardona

Fa milions d’anys el centre de Catalunya estava sota les aigües del mar i quan la terra va anar guanyant terreny es va anar formant la Vall Salina que avui en dia coneguem com la muntanya de sal de Cardona. Ja existeixen indicis de fa sis mil anys d’aquesta muntanya i documents de la seva explotació durant l’època de la dominació romana de la península Ibèrica.

Els romans sabien que la sal era un conservant molt bo i acostumaven a posar-la en les carns i verdures, d’aquí ve el nom en castellà de l’amanida “ensalada”. En època romana la sal era un producte molt important, fins al punt que es va fer una ruta des del port d’Òstia a Roma (actualment 30 km per carretera) a la que es va nomenar “Via Salaria” i els soldats que custodiaven la ruta cobraven amb sal, d’aquí la paraula salari.

Amb la Muntanya de Sal de Cardona va passar el mateix, a través del Mediterrani la distribuïen a la resta del món conegut en aquells temps, convertint-se en un negoci molt apreciat i lucratiu pels mercaders.

Més endavant, durant l’edat mitjana, Cardona es va convertir en el centre de producció de sal més important de la península Ibèrica i des del port de Barcelona, s’exportava a tota Europa. Amb el descobriment de la pólvora al segle XVIII, es va abandonar l’explotació a cel obert per passar a obrir la primera mina de sal subterrània entre els anys 1902 i 1905 per l’extracció de potassa, fins al setembre del 1990 que es va tancar.

Ara Cardona vol comercialitzar la sal per a consum humà, sal que arribarà a les nostres taules el pròxim hivern. En el marc de la Festa de la Sal celebrada el passat cap de setmana, l’alcalde, Ferran Estruch, amb el regidor Joan Hernàndez i Anna Poza, de la Fundació Cardona Històrica, van presentar el projecte que volen dur a terme conjuntament.

Es comercialitzarà amb el nom de Sal de Cardona com a producte gurmet de la vila. El regidor de Desenvolupament local, Joan Hernández,  va voler remarcar la qualitat d’aquesta sal gens contaminada. “És gemma pura i cristal·lina originària del mar que es va evaporar fa 36 milions d’anys, la contaminació que hi podia haver aleshores no té res a veure amb la dels mars actuals, cosa que fa que sigui una sal pura en més del 98%”. A partir de la tardor la “Sal-Cardona” estarà disponible a les botigues de Catalunya per condimentar els nostres àpats.

Fem una visita virtual per les mines de sal de Cardona?

Tags: Cardona, sal

Notícies semblants: