Avui entra en vigor la llei de l’Eutanàsia. Qui ho pot demanar i com s’ha de fer

Avui entra en vigor la Llei Orgànica de regulació de l’Eutanàsia aprovada el passat 24 de març d’aquest any. La llei regula l’acte per donar fi a la vida d’una persona per tal d’evitar un patiment innecessari. Un dret personal a tenir una mort digna.

La llei permet que les persones majors d’edat que pateixin una malaltia greu i incurable o un patiment greu, crònic i impossibilitant, que afecti l’autonomia i que generi un patiment físic o psíquic constant i intolerable, sol·licitar l’ajuda per posar fi a la seva vida.

Ho podran demanar totes aquelles persones que tinguin nacionalitat espanyola o residència legal a l’Estat. El pacient que haurà d’estar en ús de les seves capacitats mentals, haurà de rebre tota la informació mèdica al respecte i les possibles alternatives. Haurà d’omplir dos formularis amb quinze dies entre ells, deixant clar i manifest el seu consentiment i el metge haurà de certificar la seva situació. Si el pacient no està plenament capacitat, ho podrà sol·licitar un familiar o el metge de referència.

Si la petició és acceptada, el pacient ho haurà de tornar a confirmar, però la decisió final la tindrà sempre la Comissió de Garanties i Avaluació, creada per estudiar cas per cas i garantir que tot el procés s’ajusti a la legalitat vigent.

El procés final passa per l’administració d’una substància per part del professional sanitari o si el pacient vol fer-ho ell mateix, si està en condicions, haurà de rebre el consentiment i explicació del sanitari. Els professionals que per motiu d’objecció de consciència no vulguin formar part d’aquest procés podran negar-se. La Generalitat ha creat un registre confidencial de professionals sanitaris que no vulguin participar.

Espanya és el sisè país del món que aprova l’eutanàsia, abans ho havien fet els Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, Canadà i Colòmbia.

Tags: Eutanàsia

Notícies semblants: