A partir de demà la llengua catalana només tindrà 15 accents diacrítics

A partir de demà s’acaba la pròrroga que va donar l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per utilitzar els accents diacrítics eliminats l’octubre del 2016, per tant si accentuem dóna o nét, entre altres, es considerarà una falta d’ortografia. Els accents diacrítics van ser introduïts en l’ortografia catalana per Pompeu Fabra l’any 1913 i des de llavors van anar augmentant en nombre fins a arribar a 150 paraules.

Es van crear per diferenciar dos mots monosíl·labs que s’escriuen igual, però tenen diferent significat, com: dóna/dona, nét/net, món/mon, pèl/pel…, així fins a 150. Els 15 diacrítics que han subsistit a la reforma lingüística són:

Foto: Consorci per a la Normalització Lingüística

Com tota regla, aquesta també té la seva excepció, el diacrític comodí, que es podrà continuar utilitzant en casos excepcionals quan el missatge que volem donar pot portar a confusió, com en cartells publicitaris, titulars de diaris, portades de llibres, enunciats i casos similars.

Com en totes les reformes, hi ha part de la societat a favor, però també sorgeixen detractors i això és el que va passar l’any 2016 amb un grup d’adolescents i l’actriu Clara Moraleda que van voler fer una cançó reclamant a l’IEC que els hi tornessin els diacrítics. Escoltem-la!

Tags: accents diacrítics, Llengua catalana

Notícies semblants: