A partir de demà la llengua catalana només tindrà 15 accents diacrítics


0

A partir de demà s’acaba la pròrroga que va donar l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) per utilitzar els accents diacrítics eliminats l’octubre del 2016, per tant si accentuem dóna o nét, entre altres, es considerarà una falta d’ortografia. Els accents diacrítics van ser introduïts en l’ortografia catalana per Pompeu Fabra l’any 1913 i des de llavors van anar augmentant en nombre fins a arribar a 150 paraules.

Es van crear per diferenciar dos mots monosíl·labs que s’escriuen igual, però tenen diferent significat, com: dóna/dona, nét/net, món/mon, pèl/pel…, així fins a 150. Els 15 diacrítics que han subsistit a la reforma lingüística són:

Foto: Consorci per a la Normalització Lingüística

Com tota regla, aquesta també té la seva excepció, el diacrític comodí, que es podrà continuar utilitzant en casos excepcionals quan el missatge que volem donar pot portar a confusió, com en cartells publicitaris, titulars de diaris, portades de llibres, enunciats i casos similars.

Com en totes les reformes, hi ha part de la societat a favor, però també sorgeixen detractors i això és el que va passar l’any 2016 amb un grup d’adolescents i l’actriu Clara Moraleda que van voler fer una cançó reclamant a l’IEC que els hi tornessin els diacrítics. Escoltem-la!


T'agrada? Compartiex-ho!

0

Quina és la teva reacció

M'encanta M'encanta
1
M'encanta
Em diverteix Em diverteix
0
Em diverteix
M'agrada M'agrada
0
M'agrada
m'entristeix m'entristeix
9
m'entristeix
M'interesa M'interesa
1
M'interesa
Em fascina Em fascina
0
Em fascina

One Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

  1. No hi ha manera que algú pari els peus a aquests fills de puta que empobreixen la llengua i promouen l’analfabetisme?