Com afectarà l’augment del nivell del mar a les platges catalanes?

Si l’escalfament global del planeta continua al ritme que va actualment, en pocs anys el Delta de l’Ebre i altres zones del litoral català es veurien amenaçades o patint fortes inundacions sovint. Això és el que es desprèn d’un informe elaborat l’any 2018 sobre com quedaria la cartografia mundial per l’efecte del canvi en el nivell del mar i que ara s’ha vist plasmat en una web on podem contemplar com quedaria tot el litoral en funció dels metres que pugi el nivell del mar.

Segons aquest estudi, a conseqüència del canvi climàtic, d’aquí a vuitanta anys es preveu que el nivell del mar a Catalunya augmenti un metre o potser, si no frenem l’escalfament global, encara més. Això faria desaparèixer el Delta de l’Ebre però també altres zones del nostre litoral.

Foto: floodmap.net

En el litoral barceloní, si bé potser no arribaria a desaparèixer, la zona de Castelldefels i l’Aeroport del Prat sí que experimentarien greus inundacions molt sovint. Ara que ens estem plantejant l’ampliació de l’aeroport, pot ser que comencem a pensar en el futur i en aquestes previsibles situacions.

Pel que fa a la Costa Brava, la zona del Cap de Creus i la dels Aiguamolls de l’Empordà ampliarien la seva zona d’aigua, poblacions com Sant Pere Pescador podrien quedar engolides pel mar o com Torroella de Montgrí que tindria la platja molt més a prop que ara.

Foto: floodmap.net

Un altre tema preocupant és la situació en què quedarien els ports de Barcelona, un dels més importants del món i la porta d’entrada de mercaderies asiàtiques a Europa, o el de Tarragona o Palamós i ja no parlem dels petits ports esportius que tenim al llarg de tot el litoral català.

Podeu veure l’informe complet a Mapping Sea-Level Change in Time i consultar com quedaria el nostre litoral segons l’augment del nivell del mar previst per aquests pròxims anys o segles a FloodMap. Segons aquest mapa d’inundacions en uns quants segles Portugal pràcticament desapareixeria totalment sota l’aigua igual que Barcelona o Lleida i totes les poblacions del litoral mediterrani. Fins i tot Madrid, per fi tindria platja.

Tags: Canvi Climàtic, Delta Ebre

Notícies semblants: