Tanca l’Herbolari més antic de Catalunya després de 200 anys aportant remeis per a la salut

Foto: Facebook Herboristeria del Rei

Com molts altres establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona, l’Herboristeria del Rei fundada l’any 1818 per Josep Vilà, tancarà definitivament les portes el pròxim 10 de setembre per no haver arribat a un acord amb el propietari de l’edifici sobre el lloguer.

L’Herbolari més antic de Catalunya i un dels establiments comercials més antics de Barcelona, avui en dia més enllà de ser un lloc on podem trobar remeis per a la nostra salut basats en les herbes medicinals, s’havia convertit en un museu, un museu ple de vida enmig del Gòtic de la ciutat.

Quan es va fundar estava ubicat en un altre local, uns metres més enllà, al carrer del Vidre, 5 amb el nom de La Linneana, en honor al científic i naturalista suec Carl Von Linné fins que l’any 1958 va canviar a la ubicació actual, carrer del Vidre, 1, entre la plaça Reial i el carrer Ferran.

L’any 1857 el fundador Josep Vilà va ser nomenat “Herbolari de Cambra de S.M. la Reina” i la botiga va rebre el títol “Proveïdor de la Casa Reial”. Per honrar aquests títols es va fer necessari una remodelació del local per adequar-lo a tan alta distinció i es va encarregar a Francesc Soler i Rovirosa, un pintor i escenògraf barceloní la decoració de l’establiment. Soler i Rovirosa és considerat el màxim representant de l’escenografia de Catalunya.

Soler i Rovirosa en honor a la Reina Isabel II, va fer una decoració d’estil vuitcentista i Isabelí, amb una font de marbre de Carrara obre dels germans Baratta Rossi, que la van dotar d’unes aixetes de gas que il·luminaven tot el local. A la part superior hi ha una galeria de pintures a l’oli i al voltant de tota la botiga, uns calaixets amb aquarel·les de paisatges en miniatura. L’establiment va canviar el nom a “Herbolario de la Cámara de Su Majestad“, d’aquí que anys després va acabar amb el nom d’Herbolari del Rei fins al dia d’avui.

Foto: Facebook Herboristeria del Rei

A Josep Vilà el va succeir el seu nebot Antoni Ballart i després la seva neta, Manuela Ballart, quan aquesta va morir l’any 1994 el local estava força deteriorat i va tancar fins que la reconeguda per la Generalitat de Catalunya com a Mestre Herbolària Artesana, Trinitat Sabatés, va tornar a obrir l’any 1997. Amb ajuda de la Generalitat van restaurar el local i va ser catalogat com a Bé Cultural d’Interès local (BCIL).

La ciutat de Barcelona i Catalunya perd aquell establiment on podíem trobar fins a 220 varietats de plantes medicinals, complements dietètics, mel, espècies, caramels naturals, olis essencials, sabons, etc., tota mena de productes naturals i preparats per cuidar el nostre cos, tant per fora com per dins o simplement passar una estona en un indret que ens transporta a dos-cents anys enrera.

Tags: Barcelona, tancament locals

Notícies semblants: