Prohibit banyar-se en els estanys d’alta muntanya

Des que la pandèmia de la Covid-19 ha entrat en les nostres vides el turisme de proximitat i en especial el de muntanya ha augmentat considerablement, però hem de tenir cura de l’entorn natural. La muntanya ens allunya d’aquella massificació de les zones urbanes o de platja, en ella trobem molts al·licients com aire fresc, paisatges espectaculars, activitats d’aventura, una oferta gastronòmica molt atractiva i en algunes zones uns llacs que ens criden a fer un bany.

Però hem de recordar que els llacs d’alta muntanya no són platges i d’acord amb la normativa vigent, està prohibit el bany. Els llacs d’alta muntanya es troben en Parcs Naturals o Espais especialment protegits i la presència humana pot ser perjudicial per a la flora i la fauna autòctona.

Quan ens banyem en un llac, encara que anem amb tota la precaució del món, deixem residus sòlids en suspensió, toxines que contaminen les aigües naturals. No pensem que el nostre cos pot portar cremes solars, desodorants, perfums o repel·lents d’insectes que acabaran a l’aigua produint un canvi en l’ecosistema de la zona, perjudicant la fauna com amfibis o invertebrats.

En aquest sentit el Parc Natural de l’Alt Pirineu està fent una campanya informativa per recordar a la gent que:

  • No s’ha de pernoctar als aparcaments, no són càmpings.
  • Està prohibit banyar-se als estanys alpins.
  • No caminar per sobre de les molleres excepte per les passeres de fusta.
  • No abocar-hi deixalles.

Tampoc hem de deixar que es banyin les nostres mascotes, pensem que la majoria de gossos porten collarets antiparasitaris amb productes químics que contaminen l’aigua. En les aigües estancades la fauna piscícola, els amfibis o els invertebrats són sensibles als efectes dels productes que sense ser conscients aboquem en els estanys quan ens banyem.

El mateix problema es trasllada als rius i gorgs, encara que per aquests espais no hi ha una normativa general, cada zona posa els seus límits que ara amb la pandèmia de la Covid-19 s’han fet més rigorosos, però aquests límits són més pel tema de massificació que per tenir una especial cura de l’ecosistema.

Notícies relacionades: 

Prohibit banyar-se als gorgs de la Riera de Merlès – Els 50 gorgs més bonics de Catalunya (05.07.2020)

Tags: Estanys, Gorgs

Notícies semblants: