La primera vacuna catalana contra la Covid-19 inicia l’assaig clínic en persones.

L’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) ha autoritzat avui el primer assaig clínic en persones de la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada a Catalunya per la multinacional catalana Hipra amb seu a Amer (Girona). Es tracta de la primera vacuna de l’Estat espanyol que aconsegueix veure aprovada la fase d’assaig clínic.

En aquest assaig que en un principi es farà a dos hospitals, el Clínic de Barcelona i el Josep Trueta de Girona, participaran voluntaris d’entre 18 i 39 anys que rebran les dues dosis de la vacuna amb un interval de 21 dies com la Pfizer. En una segona fase de l’assaig s’aniran afegint altres hospitals. Tan aviat com es pugui es començarà el procés de selecció dels voluntaris per iniciar l’assaig.

Aquesta vacuna està basada en dues proteïnes recombinants que poden generar una resposta immunitària contra una de les proteïnes del SARS-CoV-2. Si l’assaig finalitza amb èxit i l’Agència Europea de Medicaments (EMA) l’aprova, es podria començar a comercialitzar a finals d’aquest 2021.

Hipra espera poder produir entre 400 milions de dosis l’any 2022 i arribar als 1.200 milions de dosis l’any 2023. La multinacional catalana Hipra especialitzada en immunologia animal amb 50 anys d’experiència, ha donat el pas de treballar amb productes per a humans, perquè els virus que afecten els animals presenten grans similituds biològiques amb els que afecten els humans i han volgut aprofitar la seva experiència per contribuir a frenar la pandèmia de la Covid. Hipra també està treballant conjuntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona en una altra vacuna contra la Covid-19, basada en ARN missatger.

El passat mes de juliol l’AEMPS no va autoritzar a iniciar l’assaig en persones de la vacuna que està desenvolupant l’equip de l’investigador Mariano Esteban del Centre Nacional de Biotecnologia (CSIC). Segons es va informar aquesta mesura es va prendre a causa de les lesions pulmonars que va patir un mico i que va acabar morint, encara que fonts del CSIC ho van desmentir.

Tags: Coronavirus - Covid-19, Vacuna

Notícies semblants: