Jordi Cuixart, la Marieta i l’escridassada a Ada Colau, protagonistes dels pregons de les Festes de Gràcia

Plaça de la Vila de Gràcia – Foto: Ajuntament de Barcelona

Ahir a la tarda es va donar inici a la festa major més popular de la ciutat de Barcelona, la Festa Major de Gràcia, amb el pregó que aquest any tenia com a protagonista a Jordi Cuixart. Com cada any també es va fer el pregó alternatiu, aquest any a càrrec de la Marieta i l’altre protagonista va ser l’escridassada que els assistents a la plaça de la Vila li van dedicar a l’alcaldessa Ada Colau i que Jordi Cuixart va aturar.

La Festa Major de Gràcia començava amb el pregó del president d’Òmnium Cultural que després de tres anys empresonat tornava a la Vila de Gràcia on viu amb la seva família. En Cuixart ha iniciat el pregó amb un record per les víctimes de la Covid-19, un reconeixement pels sanitaris per la seva tasca davant la pandèmia, pels afganesos que estan lluitant contra els talibans i com no un record pels exiliats:

“No hi haurà una Festa Major fins que no tornin els nostres exiliats. Mai serà una Festa Major completa, us volem a casa”.

Cuixart ha acabat el discurs recordant-nos que hem de fer el possible per aturar el canvi climàtic:

“El món se’ns crema davant dels nassos… i el planeta plora… i el planeta ens diu que es pot acabar la festa”, “La Terra se salvarà tota sola, però no salvarà la humanitat dels propis humans”.

 

El Pregó alternatiu d’aquest any ha estat a càrrec de la Marieta, gracienca protagonista de la Revolta de les Quintes de 1870. La Marieta és el nom de la campana que presideix la Torre del Rellotge de la plaça de la Vila de Gràcia.

Diu la llegenda que durant la Revolta de les Quintes de 1870, quan el govern espanyol cridava a files als joves per servir a l’exèrcit, la campana de la torre del rellotge no va parar de sonar durant cinc dies seguits, repicava cada cop que l’exercit reclutava un jove per allistar-se a l’exèrcit.

La llegenda diu que la campana no deixava de repicar perquè estava connectada amb una corda fins la casa d’una veïna de nom Marieta que era la que la feia tocar. En honor a aquesta veïna de la Vila de Gràcia, van batejar la campana amb el nom de Marieta.

 

L’inici de la Festa Major de Gràcia també va tenir el seu moment de protesta, quan va sortir al balcó una altra veïna de la Vila, en aquest cas era l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que va haver de sentir com la xiulaven i escridassaven fins que en Jordi Cuixart va sortir demanant que aturessin l’escridassada.

Ada Colau, sensiblement trist pels fets, a prou feina va poder dir unes paraules amb la veu entretallada.

Tags: Colau, Cuixart, Festes de Gràcia

Notícies semblants: