Les prohibicions a què s’enfronten les dones i nenes de l’Afganistan després de la victòria dels Talibans.

Després de la victòria dels Talibans a l’Afganistan, el país tornarà a cent anys enrera o potser a viure com a l’edat mitjana i les que pitjor ho passaran seran les dones. Malgrat que els líders talibans han dit que no han de tenir por sempre que segueixin el que demana l’islam, moltes volen abandonar el país. Aquesta religió té una sèrie de prohibicions que la major part d’occidentals no entenem, prohibicions que en moltes ocasions suposen una vulneració dels drets humans.

La que més ens crida l’atenció per estar a la vista de tots, és la de cobrir-se tot el cos de cap a peus amb el burca, precisament per aquesta prohibició les dones afganeses s’estan enfrontant aquests darrers dies amb un altre problema, trobar un burca al mercat a un preu raonable. Si fins ara un burca podia costar entre 3 i 5 euros, ara no es troben i els pocs que queden ronden els 20 €.

Veiem les 29 prohibicions per les dones que marca el règim dels talibans:

  1. Treballar més enllà de les tasques de la llar en el seu domicili. Només algunes doctores i infermeres tenen permès treballar en hospitals.
  2. Realitzar cap mena d’activitat fora de la casa, excepte si van acompanyades pel seu “mahram“, és a dir un familiar masculí proper com pot ser el marit, el pare o un germà.
  3. Tancar tractes amb comerciants masculins.
  4. Hauran de ser tractades per metges dones, per les doctores dones que tenen el privilegi de poder treballar.
  5. Estudiar en escoles, universitats o qualsevol institució educativa, ho hauran de fer en escoles per a noies que els talibans han convertit en seminaris religiosos.
  6. Hauran de cobrir el seu cos de cap a peus amb el burca.
  7. Les dones que no vesteixin com exigeixen les regles dels talibans o que no vagin acompanyades del seu “mahram s’enfronten a assots, pallisses i insults.
  8. Les dones que no ocultin els seus turmells podran ser assotades en públic.
  9. Les que mantinguin relacions sexuals fora del matrimoni seran lapidades.
  10. Utilitzar maquillatge. Entre el 1996 i el 2001 es van donar casos de dones que van detenir per dur les ungles pintades i els hi van amputar els dits.
  11. Parlar o donar la mà a homes, excepte al seu “mahram“.
  12. Riure en públic, cap home estrany pot sentir la seva veu.
  13. Dur sabates amb taló, ja que en caminar produeixen soroll. Els homes no poden sentir les passes d’una dona.
  14. Pujar a un taxi sense anar acompanyades el seu “mahram“.
  15. Tenir presència en la ràdio, televisió o qualsevol altra reunió pública.
  16. Practicar esports o entrar en qualsevol centre esportiu.
  17. Muntar en bicicleta o motocicleta.
  18. Dur vestits de colors vistosos, segons els talibans “colors sexualment atractius”.
  19. Reunir-se per celebrar alguna festivitat o per qualsevol propòsit recreatiu, com per exemple per celebrar l’Eid al-Fitr, la festa del final del ramadà.
  20. Rentar la roba en llocs públics com rius o places.
  21. No podrà haver-hi cap plaça, carrer o avinguda que porti la paraula dona. Per exemple durant els anys noranta van canviar el nom del “Jardí de les dones” de Kabul per “Jardí de la primavera”.
  22. Treure el cap per la finestra o balcó. No han de ser vistes per estranys.
  23. Totes les finestres hauran de ser opaques per evitar que cap estrany les pugui veure des de fora.
  24. Els sastres no podran prendre mesures a les dones ni confeccionar roba femenina.
  25. Tenen prohibit l’accés a banys públics.
  26. Viatjar en el mateix autobús que els homes. Els serveis públics hauran d’estar segregats, uns per homes i altres per dones.
  27. Utilitzar pantalons acampats encara que no es vegin perquè els porten sota el burca.
  28. No poden aparèixer en fotografies o vídeos. Ningú les pot fotografiar.
  29. Existeix la prohibició de publicar imatges de dones en revistes, llibres o en cartells publicitaris en cases o botigues.
Prohibit fer volar cometes

A totes aquestes prohibicions que són exclusives per les dones, hem de sumar altres que són pels dos sexes com: escoltar música, veure pel·lícules, televisió o qualsevol mena de vídeo. Totes les persones hauran de tenir un nom islàmic i el que no el tingui se l’haurà de canviar. Els joves estan obligats a rapar-se el cabell i dur la indumentària islàmica i gorra. Els adults no es podran retallar la barba. I la prohibició més curiosa de totes, fer volar cometes.

Veient totes aquestes prohibicions que tenen les dones del règim dels Talibans, podem pensar que el problema no està en les dones, està en la ment dels homes, la majoria tenen com a finalitat no excitar sexualment als homes. No seria més fàcil tapar-los els ulls i posar-los taps en les oïdes, als homes?

Tags: Afganistan

Notícies semblants: