Una vintena de cigonyes moren electrocutades a Osona quan emigraven cap a l’Àfrica

Aquesta setmana passada una vintena de cigonyes van aparèixer mortes electrocutades al voltant de la Colònia Malars, entre els termes municipals de Manlleu i Gurb a Osona. Les aus que després de passar el final de l’hivern, primavera i estiu al nostre país es disposaven a migrar cap al Sahel a l’Àfrica per passar l’hivern, van quedar electrocutades en els fils d’una torre elèctrica.

Els Agents Rurals han aixecat la corresponent investigació i el mateix farà la Fiscalia, ja que es tracta d’una espècie d’aus protegides. De moment les aus mortes han estat traslladades a un centre de recuperació de fauna per fer la necròpsia i determinar la causa de la mort.

Les cigonyes blanques fan grans recorreguts en les seves migracions, cada any poden fer tranquil·lament fins a 3.000 km entre la península Ibèrica, Centre Europa o l’Àsia Central on arriben cap al mes de febrer per pondre els ous i criar els seus petits i després marxar cap a l’Àfrica subsahariana per passar l’hivern on troben més menjar.

Tots coneixem la llegenda que diu que els nens els porta la cigonya des de París i que els pares d’abans explicaven als seus fills per evitar tocar el tema de la sexualitat i la realitat de com és concebut un nen. L’origen de la llegenda se situa a la regió francesa d’Alsàcia, un dels llocs on les cigonyes migren des de l’Àfrica per pondre els ous i criar els seus petits.

Diuen que un parell de cigonyes van niuar damunt la xemeneia d’una casa i quan van marxar el matrimoni que vivia va tenir un nen. D’aquí va sorgir la llegenda a què després es va afegir que els nens venen de París, per ser aquesta la ciutat de l’amor.

No és el primer cop que es produeix aquest fet lamentable per aquestes aus. Ja l’any 2018 es va produir un altre mort de 60 cigonyes electrocutades a la mateixa comarca d’Osona. Al preu que ens estan cobrant la llum als usuaris, ja és hora que dediquin parts d’aquests milionaris guanys que tenen les elèctriques per tenir les instal·lacions en bon estat i evitar aquests accidents.

Tags: Cigonyes

Notícies semblants: