Sabíeu que el camp de futbol d’Argelers de la Marenda dur el nom de l’exjugador Eric Cantona en honor als seus avis catalans exiliats durant la República?

Aquests darrers dies estem veient l’èxode que s’està produint a Ucraïna amb milions de persones que fugen del seu país a causa de la guerra encetada per Rússia, millor dit per Putin, contra Ucraïna. Ara fa vuitanta anys que va passar quelcom semblant a Catalunya. milers de catalans i catalanes, republicans i republicanes, fugien de les tropes franquistes cap a França.

Durant la Guerra Civil Espanyola, sobretot després de la Batalla de l’Ebre (juliol 1938-novembre 1938), 100.000 republicans travessaven la frontera pels Pirineus, per la Jonquera, Portbou, Le Pertús, Cerbère i BourgMadame, fugint de les tropes franquistes en vistes que la guerra estava perduda. Entre ells els avis d’Eric Cantona, l’exjugador de futbol francès, internacional amb la selecció francesa i un mite del Manchester United.

Procedents de Martorell al Baix Llobregat, van arribar a França, Pere Raurich, combatent republicà i Francesca Farnós, dos joves en aquells moments que després de passar dos anys pel camp de concentració d’Argelers de la Marenda, van haver de crear-se una nova vida lluny del seu país. Ara fa dos anys el seu net Eric Cantona, va batejar el camp de futbol de la petita població de la Catalunya Nord amb el seu nom, en honor als seus avis i als milers d’exiliats que com ells fugien del dictador.

Aquesta història era desconeguda per a molts de nosaltres, fins que Eric Cantona va voler explicar-la en una carta publicada a The Players Tribune, en la que narra com van fugir de Catalunya cap al final de la guerra.

“El meu avi matern era de Barcelona i va lluitar contra Franco fins a l’amarg final. Al final de la guerra, era buscat i tenia a penes uns minuts per a escapar abans que els franquistes capturessin la ciutat. Abans, va passar a buscar a la seva núvia per preguntar-li si el seguiria. Ella va acceptar. Era la meva àvia. Van arribar a un camp de refugiats en Argelès-sur-Mer (nom francès d’Argelers de la Marenda). Després van marxar cap a Marsella, on vaig néixer jo”.

Els dos joves catalans es van instal·lar a Marsella on va néixer la mare de Cantona i ell mateix. En el discurs d’inauguració, ara fa un any, després de visitar el monòlit ubicat en Argelers en record als republicans exiliats durant la guerra, l’exfutbolista va pronunciar aquestes paraules: “Estic molt orgullós de venir d’una família de migrants, rebels i treballadors”.

La trajectòria professional d’Eric Cantona sempre va estar caracteritzada per la seva agressivitat en el terreny de joc. En una ocasió quan jugava amb el Manchester United, va propinar una espectacular puntada de peu a un aficionat que li va costar fer 120 hores de servei a la comunitat. Dies després es va saber que l’aficionat era un reconegut neonazi que li va cridar “Torna al teu país”.

Cantona que sempre s’ha proclamat com un antifeixista, quan li van donar un premi de la UEFA, va deixar a tothom descol·locat amb aquestes paraules:

“A poc a poc la ciència serà capaç de frenar l’envelliment de les cèl·lules, aconseguirà que es reparin i serem eterns. Només els accidents, els crims i les guerres ens podran matar, però els crims i les guerres es multiplicaran. Adoro el futbol”.

També us pot interessar:

El Camp de Concentració d’Argelers, la Maternitat d’Elna i la gran tasca d’Elisabeth Eidenbenz

Tags: Argelers de la Marenda, Eric Cantona, Guerra Civil

Notícies semblants: