La xocolata i el cafè entre els aliments en perill d’extinció a curt termini.

L’escalfament global del planeta no tan sols afecta l’augment del nivell del mar que faria desaparèixer moltes de les nostres platges del litoral mediterrani, d’aquí a finals de segle o al ritme que anem molt més aviat, alguns dels aliments que avui en dia formen part de la nostra vida quotidiana podrien desaparèixer de les nostres taules.

Quan parlem d’espècies en perill d’extinció sempre pensem en animals com el linx ibèric, el gall fer, l’os bru o altres, però no ens parem a pensar que ens podem quedar sense cafè, plàtans, alvocats, mel o xocolata. Us imagineu una vida sense cafè ni xocolata?

Ja l’any 2008 un estudi posava de manifest que a causa de les altes temperatures i les extremes condicions de sequeres, d’aquí a deu anys el cafè o la xocolata podrien ser productes tan selectes i cars com el caviar i que cap a l’any 2050 ja estarien totalment extingits. L’augment de les temperatures, la sobrepesca, les sequeres, les inundacions i altres factors contribuiran a la desaparició de molts dels aliments que consumim avui en dia.
Pel que fa a la xocolata, la marca Mars fa uns anys que col·labora amb els científics de la Universitat de Berkeley per modificant genèticament les plantes del cacau a través de la metodologia CRISPR, fer-les més resistents a les noves condicions del planeta, ja que el canvi climàtic que s’està produint ja comença a afectar els cultius de cacau. Encara som a temps, els cultius actuals encara seran productius uns anys, però si no es modifica res d’aquí a 25 o 30 anys, el 90% hauran desaparegut.

La major part de la xocolata que consumim al món prové del cacau de l’Àfrica Occidental, en especial de Ghana i Costa d’Ivori, es cultiven en boscos plujosos de la regió, però amb les sequeres que es preveuen en els pròxims anys aquests terrenys no seran aptes pel conreu. El perill en què està el cultiu del cacau és el mateix que patirà el cafè en els pròxims anys, així que si no ens posem a treballar aviat, ens quedarem sense cafè i sense xocolata. Us imagineu una vida sense aquests dos productes?

Fa anys que organitzacions ecologistes com Greenpeace o la mateixa Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), alerten del perill en què es troben les abelles a causa de la utilització de productes tòxics en l’agricultura industrial o del canvi climàtic.

La població d’abelles està disminuint d’una forma alarmant en tot el món i amb elles la pol·linització que és essencial perquè els arbres i els vegetals donin fruits. No només ens quedarem sense mel si desapareixen les abelles, sinó també sense moltes fruites, verdures i hortalisses. La pesca il·legal i la sobrepesca, el problema del plàstic que està envaint mars i oceans del planeta o l’escalfament global, estan acabant amb els productes del mar, com la tonyina vermella.

Tags: Cafè, xocolata

Notícies semblants: