La Fundació Mona de Riudellots de la Selva rescata un ximpanzé que feia cinc anys vivia aïllat en una gàbia.

La Fundació Mona és un centre de recuperació de primats. En el seu centre de Riudellots de la Selva intenten que ximpanzés i macacos es recuperin de tota una vida dedicada als espectacles de circ, televisió, anuncis publicitaris o potser han viscut tancats en una casa com una simple mascota i que quan arriben a una edat que ja no poden treballar, queden arraconats en una absoluta solitud i sovint tancats en gàbies de petites dimensions.

En el centre de Rehabilitació de la Fundació Mona es recuperen en moltes ocasions d’anys vivint en terribles condicions. Al centre viuen en grans espais amb vegetació, acompanyats d’altres dels seus congèneres i els hi proporcionen una vida molt més lliure i digna per acabar els seus darrers anys de vida.

Això és el que han fet amb la Suzie, un ximpanzé femella que va néixer cap als anys setanta, segurament en llibertat fins que algú la va agafar i la va portar a Bèlgica on va treballar en el circ i en anuncis publicitaris. Quan l’any 1995 ja no servia per a treballar, la van apartar dels espectacles i la publicitat i els seus propietaris la van traslladar a Alacant en companyia d’un ximpanzé mascle, en Jimmy.

Tots dos van viure 21 anys junts tancats en unes gàbies d’una casa d’Alacant, fins que l’any 2016 en Jimmy va morir, llavors la Suzie es va quedar sola. La Fundació Mona fa onze anys tenien notícies de com vivien la Suzie i en Jimmy i lluitaven per la seva recuperació. Ara amb la col·laboració d’altres organitzacions han pogut convèncer als seus propietaris que el millor que podien fer per la Suzie, si és que l’estimaven, era deixar-la viure en la semillibertat que permet el centre de Riudellots i el més important, viurà en companyia, envoltada de vegetació i mai més tornarà a estar sola.

Segons declaracions a TV3 de Cristina Valsera, que treballa en el departament de rescat i rehabilitació de la Fundació Mona el període d’adaptació en aquests casos pot ser de cinc o sis anys, però la Suzie és un animal molt tranquil, ja havia viscut amb altres ximpanzés, per això creu que s’adaptarà aviat.

Ara la Suzie, que ja ha sobrepassat els quaranta anys, és un dels ximpanzés més grans del centre. Pel menjar que li donaven a Alacant ha arribat amb sobrepès i colesterol, però a partir d’ara tindrà una dieta adequada i passarà la resta dels seus dies acompanyada d’una trentena de companys i companyes.

Com tots els animals el seu hàbitat natural ha de ser viure en llibertat, però en casos com el de la Suzie que sempre ha viscut en captiveri, segurament si ara la deixessin lliure en les jungles, els boscos o les sabanes d’Àfrica, duraria pocs dies. Almenys en un centre com el de la Fundació Mona, malgrat que no visqui en llibertat, tindran una vida digna i estarà ben cuidada.

Així viuen els primats a la Fundació Mona

 

Tags: Fundació Mona, Ximpanzé

Notícies semblants: