Rius de lava del volcà de La Palma s’obren camí enmig de les cases, carreteres i cultius.

Des del passat diumenge a primera hora de la tarda el volcà de l’illa de La Palma a les Canàries va avançant cap al mar fent-se camí entre les cases, carreteres i els cultius dels agricultors de l’illa, fins i tot els infants de ‘El Paso‘ han hagut de veure com la seva escola quedava totalment sepultada. Un centenar de cases, cultius i infraestructures ja han estat engolides pels rius de lava que caminen lentament fins a arribar a la platja.

Aquesta nit l’illa de La Palma ha tornat a tremolar quan s’han registrat quatre terratrèmols algun d’ells amb una intensitat de 3,8 i una nova boca s’ha obert en la zona de ‘El Paso‘ que ha obligat a fer nous desallotjaments. A hores d’ara ja són 6.000 veïns dels 80.000 que té l’illa els que s’han vist obligats a abandonar les seves cases.

Mentre la ministra de Transports, Reyes Maroto titlla aquest fenomen de la naturalesa ‘d’espectacle meravellós’ fent-lo servir com a reclam publicitari pel turisme, centenars de famílies han perdut tot sota la lava d’aquest ‘fenomen meravellós’.

En principi es preveia que els rius de lava arribessin avui al mar, però segons ha indicat el director de Pla d’emergències volcàniques de Canàries (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, encara queda la meitat del recorregut que ha fet fins ara, ja que avança més lentament que al principi.

El volcà escup entre 6.000 i 9.000 tones de diòxid de sofre al dia, el problema que es tem en aquests moments és quan aquest diòxid de sofre i altres components arribin al mar i formin un vapor de gasos tòxics.

Els bombers i l’exercit que no poden fer res per aturar els rius de lava, es limiten a retirar bombones de gas, altres components que puguin provocar explosions i posant fora de perill els animals.  Quan pregunten als experts quan pot durar aquesta situació, expliquen que basant-se en altres erupcions de volcans similars, pot estar traient lava entre un i tres mesos.

El volcà de ‘Cumbre Vieja‘ fins ara no té un nom oficial, a través de les xarxes socials ja s’estan apuntant alguns noms per batejar-lo. El geòleg i paleontòleg canari, Francisco García-Talavera ha proposat el nom de ‘Jedey‘, un nom guanxe d’un rei de La Palma que va lluitar contra un conqueridor de l’illa.

Tags: Canàries, Volcà

Notícies semblants: