🥕 Sabíeu que la monarquia és la responsable de què les pastanagues siguin de color taronja?

La monarquia dels Països Baixos i el seu procés d’independència d’Espanya,  responsables del color taronja de les pastanagues.

Segur que la majoria de nosaltres associem les pastanagues amb el color taronja, però sabíeu que antigament no eren d’aquest color?. Darrere aquesta característica trobem una història força curiosa i que té a veure amb un procés d’independència.

Les pastanagues són originàries de la zona on avui s’ubica l’Afganistan, els humans ja les consumien cap a l’any 3000 aC, però eren de color morat per fora i grogues per dins. Quan es van anar estenent per diferents zones d’Àsia i Àfrica van anar apareixent altres tonalitats, com blanques, grogues, verdes i fins i tot algunes amb una tonalitat negra.

Amb l’expansió del món àrab, al segle XI aquell tubercle de color morat va arribar a al-Àndalus (Andalusia) a través de l’estret de Gibraltar i des d’allà es va anar estenent a tota Europa. En el segle XVI el principal productor de pastanagues d’Europa era Holanda, actualment els Països Baixos. Per tal de trobar una varietat més dolça i amb una textura més cruixent, els agricultors van anar fent encreuament de diferents varietats. El resultat va ser una pastanaga amb més betacarotè, el pigment responsable dels colors ataronjats.

Els agricultors dels Països Baixos no van anar a buscar el color taronja expressament, ells buscaven una varietat que tingués certes característiques de gust, però aprofitant aquesta circumstància, van decidir cultivar només aquesta varietat de color taronja, en honor al rei Guillem d’Orange, ja que el color taronja és el color de la casa reial holandesa.

En aquells temps els 12 territoris que componen avui en dia els Països Baixos eren una colònia espanyola, colonització que va durar quasi cent anys, des del regnat de Felip II, fins que Guillem d’Orange que va liderar la revolta holandesa en 1566 amb la que va aconseguir la independència d’Espanya en 1581. En honor al rei Guillem d’Orange els agricultors van prendre la decisió de cultivar només pastanagues taronja. Malgrat assolir la independència en el segle XVI, aquesta no va ser reconeguda fins al segle següent, l’any 1648.

Aquesta decisió va fer que les altres varietats anessin desapareixent fins al punt que avui en dia les pastanagues que trobem als mercats són de color taronja. Darrerament s’estan recuperant les varietats de color morat, blanc o groc. En algunes botigues, en especial les de productes ecològics podem trobar-les.

Tags: , ,

Notícies semblants: