ūü•ē Sab√≠eu que la monarquia √©s la responsable de qu√® les pastanagues siguin de color taronja?

La monarquia dels Pa√Įsos Baixos i el seu proc√©s d’independ√®ncia d’Espanya,¬† responsables del color taronja de les pastanagues.

Segur que la majoria de nosaltres associem les pastanagues amb el color taronja, per√≤ sab√≠eu que antigament no eren d’aquest color?. Darrere aquesta caracter√≠stica trobem una hist√≤ria for√ßa curiosa i que t√© a veure amb un proc√©s d’independ√®ncia.

Les pastanagues s√≥n origin√†ries de la zona on avui s’ubica l’Afganistan, els humans ja les consumien cap a l’any 3000 aC, per√≤ eren de color morat per fora i grogues per dins. Quan es van anar estenent per diferents zones d’√Äsia i √Äfrica van anar apareixent altres tonalitats, com blanques, grogues, verdes i fins i tot algunes amb una tonalitat negra.

Amb l’expansi√≥ del m√≥n √†rab, al segle XI aquell tubercle de color morat va arribar a al-√Ändalus (Andalusia) a trav√©s de l’estret de Gibraltar i des d’all√† es va anar estenent a tota Europa. En el segle XVI el principal productor de pastanagues d’Europa era Holanda, actualment els Pa√Įsos Baixos. Per tal de trobar una varietat m√©s dol√ßa i amb una textura m√©s cruixent, els agricultors van anar fent encreuament de diferents varietats. El resultat va ser una pastanaga amb m√©s betacarot√®, el pigment responsable dels colors ataronjats.

Els agricultors dels Pa√Įsos Baixos no van anar a buscar el color taronja expressament, ells buscaven una varietat que tingu√©s certes caracter√≠stiques de gust, per√≤ aprofitant aquesta circumst√†ncia, van decidir cultivar nom√©s aquesta varietat de color taronja, en honor al rei Guillem d’Orange, ja que el color taronja √©s el color de la casa reial holandesa.

En aquells temps els 12 territoris que componen avui en dia els Pa√Įsos Baixos eren una col√≤nia espanyola, colonitzaci√≥ que va durar quasi cent anys, des del regnat de Felip II, fins que Guillem d’Orange que va liderar la revolta holandesa en 1566 amb la que va aconseguir la independ√®ncia d’Espanya en 1581. En honor al rei Guillem d’Orange els agricultors van prendre la decisi√≥ de cultivar nom√©s pastanagues taronja. Malgrat assolir la independ√®ncia en el segle XVI, aquesta no va ser reconeguda fins al segle seg√ľent, l’any 1648.

Aquesta decisi√≥ va fer que les altres varietats anessin desapareixent fins al punt que avui en dia les pastanagues que trobem als mercats s√≥n de color taronja. Darrerament s’estan recuperant les varietats de color morat, blanc o groc. En algunes botigues, en especial les de productes ecol√≤gics podem trobar-les.

Tags: Holanda, Indepèndencia, Pastanagues

Notícies semblants: