Avui fa 50 anys que va morir Pau Casals el gran violoncel·lista català que va portar Catalunya a l’ONU

Avui fa 50 anys de la mort del gran Pau Casals, el millor violoncel·lista català de la història. Més enllà de la seva faceta musical on destaquem la recuperació que va fer d’aquella nadala tradicional d’autor desconegut del segle XVIII, El Cant dels Ocells, també cal destacar la seva faceta com a català que va dur la nostra llengua i el nostre país arreu del món, un gran defensor dels valors de pau i llibertat.

L’any 1971 encara en vida del dictador Franco, les Nacions Unides li van encarregar que fes un himne per l’ONU i en la sessió inaugural, davant representants de tot el món, va pronunciar aquell discurs que tots tenim a la memòria:

Aquest és l’honor més gran que he rebut a la meva vida. La pau ha estat sempre la meva més gran preocupació. Ja en la meva infantesa vaig aprendre a estimar-la. La meva mare – una dona excepcional, genial, quan jo era noi, ja em parlava de la pau, perquè en aquells temps també hi havia moltes guerres. A més, soc català. Catalunya va tenir el primer Parlament democràtic molt abans que Anglaterra. I fou al meu país on hi hagué les primeres nacions unides. En aquell temps – segle onzè – van reunir-se a Toluges – avui França – per parlar de la pau, perquè els catalans d’aquell temps ja estaven contra, CONTRA la guerra. Per això les Nacions Unides, que treballen únicament per l’ideal de la pau, estan en el meu cor, perquè tot allò referent a la pau hi va directament. (…)

“Fa molts anys que no toco el violoncel en públic, però crec que he de fer-ho en aquesta ocasió. Vaig a tocar una melodia del folklore català: El cant dels ocells. Els ocells, quan són al cel, van cantant: “Peace, Peace, Peace” (pau, pau, pau) i és una melodia que Bach, Beethoven i tots els grans haurien admirat i estimat. I, a més, neix de l’ànima del meu poble, Catalunya”.

Pau Casals quan es va consolidar la dictadura franquista va decidir traslladar-se a viure a Puerto Rico, on havia nascut la seva mare, perquè els seus avis catalans havien marxat a l’altre costat de l’Atlàntic a treballar. Des que va arribar a San Juan de Puerto Rico, Pau Casals gran defensor de la pau i els drets humans, es va dedicar a ajudar als refugiats catalans sense recursos.

L’any 1958 va estar nominat a rebre el Premi Nobel de la Pau, però maniobres de la diplomàcia espanyola del règim franquista van aconseguir impedir-ho. Això no el va aturar, ell va continuar lluitant per la pau i la defensa dels països oprimits.

El 24 d’octubre, ara farà 52 anys, va rebre la Medalla de la Pau. En un homenatge a la seu de l’Assemblea General de les Nacions Unides en Nova York va interpretar l’himne que havia fet que es va convertir en un himne per a la pau. Aquell dia Pau Casals va fer història, va ser la primera persona a utilitzar la llengua catalana a l’ONU.

El 22 d’octubre de 1973, ara fa 50 anys, el gran compositor nascut al Vendrell, va morir a San Juan de Puerto Rico i el 26 d’octubre de 1979 les seves restes van ser traslladades al seu poble natal, El Vendrell, per descansar entre els seus familiars.

 

 

Tags: Pau Casals

Notícies semblants: