Són nocius per a la salut els utensilis fets de plàstic amb bambú?

Des de fa uns anys a les botigues de parament per a la llar han proliferat els utensilis de bambú com a substitutiu del plàstic per fomentar una economia més sostenible, però no tots els que trobem al mercat són segurs per a la salut.

Ja el passat mes de setembre, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va alertar que determinats plàstics que utilitzen com additiu vegetal el bambú no són aptes per l’ús alimentari, ja que el bambú en contacte amb el material plàstic el podria degradar i passar substàncies nocives per a la salut com la melamina i el formaldehid als aliments.

És més additius vegetals al plàstic com el bambú, el blat, el cafè o la proteïna de soja no estan autoritzats per la Unió Europea per ús alimentari, però malgrat aquesta prohibició, trobem molts d’aquests objectes al mercat, en especial en la venda en línia, sovint procedents de fora de la Unió Europea i per tant escapant al control sanitari. Aquests utensilis acostumen a portar l’etiqueta d’ecològic, biodegradable, natural, etc., però ni és cert perquè contenen plàstic ni són reciclables, ja que en portar un additiu vegetal fa impossible el seu reaprofitament.

En canvi els productes fets 100% amb fibra de bambú sense modificar, no presenten cap problema per a la salut, però naturalment són molt més cars. L’únic additiu vegetal autoritzat per la legislació europea per aquest fi és la pela de les llavors de gira-sol.

L’OCU recomana que si detectem algun producte d’aquests, ho denunciem perquè siguin retirats del mercat.

Tags: Bambú, Seguretat alimentària

Notícies semblants: