Científics catalans descobreixen un gran avanç que podria revertir els símptomes de l’Alzheimer

Científics de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) descobreixen que quatre fàrmacs d’ús comú en humans, dos del grup dels antiinflamatoris no esteroidals i dos antihipertensius poden revertir els símptomes de l’Alzheimer en ratolins.

S’estima que a tot el món hi ha 24 milions de persones que pateixen Alzheimer, la malaltia més freqüent de demència en les societats occidentals. Ara l’IRB Barcelona ha fet un estudi liderat pel Doctor Patrick Aloy, cap del laboratori de Bioinformàtica Estructural i Biologia de Xarxes, en el que s’ha aconseguit un gran avanç en l’estudi de l’Alzheimer i en la recerca de possibles tractaments.

L’estudi que s’ha publicat en la revista ‘Genome Medicine‘, ha aconseguit revertir els símptomes de l’Alzheimer en ratolins a qui se’ls han administrat fàrmacs que actualment s’estan utilitzant en humans com antihipertensius i antiinflamatoris.

En el treball han classificat la malaltia en tres etapes ben diferenciades: inicial, intermèdia i avançada. En cada una d’aquestes etapes han analitzat el comportament dels ratolins, estudiant l’afectació del cervell en cada una d’elles.

“El que hem observat és que, encara que l’Alzheimer comparteix característiques amb un envelliment accelerat, també està afectat per processos totalment diferenciats de l’envelliment”, explica el Dr. Aloy. “Aquesta malaltia està ocasionada per l’acumulació anormal d’unes proteïnes concretes, i hem vist que, en alguns casos, no es deu a una sobreproducció sinó a un error en la seva eliminació”, afegeix.

Segons explica el Dr. Aloy, alguns estudis ja apuntaven que les persones que prenien habitualment antiinflamatoris tenien un menor desenvolupament de l’Alzheimer, però no s’havia relacionat amb un medicament o un mecanisme concret.

Aquest estudi obre les portes a un tractament per revertir la malaltia, ara el Dr. Aloy només demana que algun hospital reculli l’estudi i comenci a fer els assajos per veure si el que han descobert en ratolins funciona en humans.

Qui és el Doctor Patrick Aloy? 

Un científic nascut a Barcelona ara fa 49 anys que es va iniciar en el món de la investigació biomèdica gràcies a una professora que va tenir a BUP. Després de formar-se a Anglaterra i Alemanya va tornar a Barcelona per dirigir el laboratori de Bioinformàtica Estructural i Biologia de Xarxes, de l’IRB Barcelona.

Tags: Alzheimer, Estudis

Notícies semblants: