Casa Corderet, la botiga en actiu més antiga de Catalunya, d’Espanya i una de les més antigues d’Europa.

Casa Corderet, una antiga cereria situada al carrer de la Merceria, 17 de Tarragona, és considerada la botiga en actiu més antiga de Catalunya, de tot l’Estat i una de les més antigues d’Europa. Oficialment consta que va obrir el 17 de setembre de 1751, però s’ha trobat una documentació que podria demostrar que realment es va inaugurar l’any 1631, fet que l’actual gerent Xavier Pagès està treballant per poder demostrar-ho.

La seva història es remunta a quasi quatre-cents anys enrera quan va obrir com a cereria on fabricaven espelmes, que en aquells temps que no hi havia electricitat era un dels negocis amb més demanda. Amb l’arribada de la llum i el gas, la gent ja no comprava tantes espelmes i es van haver de renovar començant a vendre productes d’alimentació, per això en el cartell que encara tenen posa ‘Cereria y Comestibles’, malgrat que van tornar al negoci original de cereria i actualment ja no tenen productes alimentaris.

De confirmar-se que realment es va obrir l’any 1631, recerca que està duent a terme la Universitat Rovira i Virgili (URV), seria una de les botigues en actiu més antigues d’Europa. L’actual propietari que es va fer càrrec del negoci l’any 2002 ha tornat als orígens elaborant candeles de cera i sabons, tot fabricat artesanalment com ho feien fa quasi quatre-cents anys, amb les receptes originals de la família Corderet.

Els productes de Casa Corderet – Foto: Twitter Ajuntament Tarragona

Els ciris que elabora són veritables obres d’art, com el que va fer el setembre del 2020 per celebrar les Festes de Santa Tecla, patrona de Tarragona i a qui Casa Corderet va fer ofrena a la Catedral de la ciutat. Per aquesta ocasió va fer un ciri amb la reproducció de la imatge de Santa Tecla que hi ha a Montblanc.

Casa Corderet ha sabut sobreviure a etapes molt dures com el Setge de Tarragona durant la Guerra del Francès, la Guerra Civil Espanyola i dues grans pandèmies, la de la mal anomenada Grip espanyola i ara la del Coronavirus en la que moltes botigues han hagut de tancar, però en aquell carrer de la Merceria continua al peu del canó Casa Corderet.

Tags: Botiga antiga, Casa Corderet, Tarragona

Notícies semblants: