Dos mercats de Barcelona distingits amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris

Mercat de la Boqueria – Foto: Ajuntament de Barcelona

El Mercat de la Boqueria i el de l’Abaceria han estat guardonats amb el Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris que atorga la Generalitat de Catalunya als establiments comercials de més de cent anys d’antiguitat i que continuen en actiu, oferint un servei de qualitat i personalitzat als clients, sense deixar de renovar-se i adaptar-se als nous temps.

L’acte de lliurament dels premis on també han estat distingits altres comerços es va fer al Palau de la Generalitat amb la presència del president Pere Aragonès i els consellers d’Empresa i Treball, Roger Torrent i del d’Economia i Hisenda, Jaume Giró. Fem un repàs per la història dels dos mercats

Parada de Caramels al Mercat de la Boqueria
Mercat de la Boqueria

Les primeres dades que tenim del Mercat de la Boqueria són del segle XIII quan en el Pla de la Boqueria es feien mercats ambulants a l’aire lliure on els pagesos dels pobles dels voltants de la ciutat venien a vendre els seus productes. L’any 1777 es fa la demolició del Portal de la Boqueria de la muralla de la Rambla i els venedors es van veure obligats a canviar de lloc. No tenien un lloc fix per instal·lar-se i anaven canviant de lloc, sempre pels voltants de la Rambla.

L’any 1835 el convent de Sant Josep va patir un incendi i aprofitant que el van enderrocar, els venedors de la Rambla es van traslladar al solar que va quedar on l’ajuntament va decidir construir una plaça porticada com la Plaça Reial on es podrien instal·lar els comerciants, però la plaça mai es va acabar.

El dia de Sant Josep de 1940 es va posar la primera pedra del Mercat de Sant Josep que avui en dia tots coneixem per Mercat de la Boqueria, aprofitant la plaça porticada. Aviat es va quedar petita i l’any 1869 s’amplia amb els terrenys del costat, l’actual plaça de la Gardunya.

Carros dels pagesos al Merat de la Boqueria any 1913

Des de fa 181 anys el Mercat de la Boqueria ven els seus productes en la Rambla barcelonina en aquell edifici projectat per l’arquitecte Josep Mas i Vila. L’arc modernista que presideix l’entrada principal és de l’any 1913, obra de l’arquitecte Antoni de Falguera. L’any següent es va fer la coberta metàl·lica.

L’any 1985 va començar la remodelació de l’espai de venda, es va construir la zona de logística i aparcament, així com la façana posterior que dona a la plaça de la Gardunya. L’any 2002 es construeix l’Aula Boqueria, on l’Associació de Comerciants del Mercat desenvolupen activitats com presentació de productes o tallers i entre el 2010 i 2013 es fan obres a l’aparcament i es crea una zona per a la gestió de residus i es fa una restauració de l’arc modernista de la porta principal.

En els darrers anys el Mercat de la Boqueria s’ha convertit en un atractiu més pels turistes de la ciutat, fins al punt que ara fa dos anys per decret de l’alcaldia de Barcelona es van restringir les visites dels turistes en alguns mercats, com el de Santa Caterina, Sant Antoni i com no, el més visitat de Barcelona, el Mercat de la Boqueria.

Mercat de l’Abaceria – Foto: Ajuntament de Barcelona
Mercat de l’Abaceria

El Mercat de l’Abaceria Central de la Vila de Gràcia que actualment està ubicat en el passeig de Sant Joan entre els carrers d’Indústria i Sant Antoni Maria Claret, mentre es fa la remodelació de l’antic edifici ubicat a la Travessera de Gràcia, va començar la seva trajectòria a finals del segle XIX quan a l’actual plaça de la Revolució, en aquells temps plaça d’Isabel, es feia un mercat a l’aire lliure on els pagesos venien els seus productes.

A punt d’arribar al nou segle, l’industrial Puigmartí, propietari de la fàbrica Puigmartí o el Vapor Nou va impulsar la construcció d’un edifici per acollir els pagesos que venien els seus productes a la veïna plaça de la Revolució. L’any 1892 es va inaugurar el nou mercat sota el nom de Mercat de Santa Isabel, després va canviar el nom a Mercat de la Revolució.

Molts comerciants es van traslladar al nou edifici, però altres van continuar venent a l’aire lliure a la plaça de la Revolució, fins que anys més tard quan va passar a mans de l’ajuntament a canvi de requalificar uns terrenys propietat de Puigmartí, el consistori va obligar a tots els pagesos a traslladar-se a l’edifici del mercat.

Posteriorment es va canviar el nom a Mercat de l’Abaceria Central on actualment treballen molts dels nets i besnets d’aquells primers pagesos que venien a la plaça de la Revolució. L’any 1965 es va fer una gran remodelació i actualment s’està fent una altra com s’ha fet en altres mercats de la ciutat, un cop acabades les obres, tornaran a establir-se a la Travessera de Gràcia.

Tots dos mercats formen part de la Xarxa de Mercats Municipals de Barcelona, que consta de 43 mercats, alimentaris i no alimentaris, que donen servei a tota la ciutadania de Barcelona.

Tags: Mercats Barcelona, Premis

Notícies semblants: