La Fira de Santa Llúcia, una tradició nadalenca de la ciutat de Barcelona, amb 237 anys d’història

Foto: @magradacatalunya.cat

La tradicional Fira de Santa Llúcia que des de fa 237 anys podem trobar davant de la Catedral de Barcelona, ja està oberta des del 24 de novembre fins al 23 de desembre. Allà trobarem tota la decoració nadalenca per guarnir les nostres cases.

Els orígens de la Fira de Santa Llúcia ja els trobem documentats l’any 1786 en l’obra de Rafael Amat, més conegut com el Baró de Maldà, ‘Calaix de Sastre’ on deia:

“Dia 13 de desembre, Santa Llúcia Verge i Màrtir. Hi hagué festa dins de la Catedral, en la capella i altar a on s’hi venera la imatge de Sta. Llúcia, amb alguna relíquia; i fora els claustres, amb fira al davant en son carrer, moltes casetes de pessebre (…), figures de barro i cartó primoroses, imatges de Sants i pastors, bous i mules i altres bèsties…, que porten prou empentes de gent en tal carrer, (…). I dintre de la Seu per oir missa de gent i encomanar-se a la gloriosa Santa per a que los conservi la vista i la claredat.”

Un segle més tard Joan Amades confirma la data de l’any 1786 com la més antiga que es té constància del mercat de Santa Llúcia que es feia als voltants de Nadal. Durant l’edat mitjana, al voltant de la Basílica de Santa Maria del Mar, es feia la Fira de Sant Tomàs del 21 al 24 de desembre on es venia molsa, figuretes i aus o porcs pels àpats de Nadal. També es feia un mercat de roba que la gent comprava per estrenar en aquests dies de festa. D’aquí el refrany que diu: “Per Nadal qui res no estrena, res no val”. Anys més tard aquesta fira es va traslladar a la plaça del Pi, a la de Sant Josep Oriol i al Born.

Foto: @magradacatalunya.cat

A principis del segle XX el 13 de desembre, dia de Santa Llúcia, patrona dels invidents i les modistes, la gent de la ciutat acostumava a anar a la Catedral a la capella de Santa Llúcia per pregar-li que els conserves la vista. Els firaires treien els seus millors productes aprofitant la gran afluència de gent. Des de llavors es va adoptar el costum que la Fira de Santa Llúcia s’obri el dia 13 de desembre, però igual que passa amb els llums de Nadal, cada any s’inauguren abans.

En aquests 237 anys d’història es va haver de suspendre en diverses ocasions, durant l’ocupació napoleònica entre els anys 1808 i 1813 i durant la Guerra Civil Espanyola entre els anys 1936 i 1938. L’any 1979 es va produir un incendi que va afectar diverses parades i va estar a punt de suspendre’s i ara fa tres anys a causa de la pandèmia de la Covid-19, però afortunadament amb mesures de seguretat força rigoroses es va poder celebrar.

Aquest any podem gaudir de la tradicional Fira de Santa Llúcia al Pla de la Catedral, des del 24 de novembre fins al 23 de desembre, des de les 10 del matí fins a les 9 de la nit.

Foto: @magradacatalunya.cat
Tags: Fira Santa Llúcia

Notícies semblants: