Un estudi realitzat a Barcelona detecta pesticides, nicotina i fins a un total de 42 elements químics en dones embarassades.

Un estudi realitzat per l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA-CSIC) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) sobre 19 dones embarassades de la ciutat de Barcelona, ha detectat la presència de 42 elements químics d’origen antropogènic, és a dir els derivats de processos realitzats pels humans, com la contaminació la gestió de residus o el canvi climàtic.

Entre aquests elements s’han trobat pesticides, nicotina o benzodecini, un component que s’utilitza en l’elaboració d’alguns dels desinfectants que tant hem utilitzat durant en aquest darrer any i mig de pandèmia, així com repel·lents d’insectes, derivats de productes cosmètics o compostos industrials. Elements que poden resultar nocius tant per a la salut de la mare com la del seu fill.

Ara volen ampliar la mostra a 1.100 dones també de Barcelona per veure si hi ha relació entre la presència d’aquests compostos en la mare embarassada i algunes malalties o canvis en el metabolisme tant de les mares com dels nounats. Cal destacar que malgrat que les dones no són fumadores, en el 60% s’ha detectat la presència de nicotina, fet que demostra que hi ha una exposició a aquesta substància en l’ambient, l’anomenat fumador passiu.

Per realitzar l’estudi s’han analitzat mostres de sang i placenta de 19 dones embarassades, entre el setembre del 2019 i el març del 2020. Els resultats s’han publicat a la revista Environmental Science & Technology Letters‘.

L’autor principal de l’estudi, Pablo Gago Ferrero, diu que “Encara que no hi ha evidència que els nivells trobats suposin un risc per a la salut humana, sí que s’ha de crear una major consciència sobre els compostos als que estem exposats en el dia a dia i intentar reduir aquesta exposició, especialment en el cas dels additius plàstics com els ftalats que s’han relacionat amb malalties endocrines”.

Tags: Estudi científic

Notícies semblants: