Quin és l’origen del ‘Black Friday’? Sabíeu que no té res a veure amb descomptes en les compres?

El ‘Black Friday’ o divendres negre en què botigues de tot el món ofereixen descomptes en els seus productes, com Halloween té el seu origen als Estats Units, per això sempre se celebra el divendres següent al dia d’acció de gràcies. Com diuen els americans que per aquestes coses són molt especials, el ‘Black Friday’ se celebrarà l’endemà al quart dijous de novembre.

Encara que actualment relacionem el ‘Black Friday’ amb el consumisme i les compres, el seu origen és molt diferent i d’aquí el nom de divendres negre. Hi ha diferents teories sobre el veritable origen d’aquest costum, però la més acceptada es remunta a l’any 1952. El dissabte 29 de novembre d’aquell any a Filadèlfia es disputava un partit de futbol americà entre els equips de l’exèrcit i la marina.

El dia abans del partit els carrers de Filadèlfia van patir un col·lapse monumental de gent que acudia a fer les compres de Nadal i aprofitava l’endemà per anar a veure el partit. Els policies es van veure obligats a treballar més de dotze hores seguides per tal de controlar la multitud de gent i cotxes que abarrotaven la ciutat. Els agents el van qualificar de ‘Divendres negre’.

Els anys següents els comerciants de Filadèlfia per repetir les grans vendes que havien tingut l’any anterior, van començar a utilitzar el terme ‘Black Friday’ per oferir descomptes l’endemà del dia d’acció de gràcies.

Una dècada després es va fer extensiu a altres ciutats dels Estats Units, però quan va començar a estendre’s a tot el país va ser quan l’any 1975 el diari The New York Times, va recuperar el terme ‘Black Friday’ per recordar el caos que s’havia produït a Filadèlfia anys abans a causa dels descomptes que van fer les botigues.

A partir d’aquí ja va anar arribant a tot el món i avui en dia tant botigues físiques com les grans plataformes de venda en línia ofereixen descomptes l’últim divendres de novembre. En els darrers anys el ‘Divendres negre’ s’ha convertit en tota una setmana i alguns comerços fins i tot ho amplien a tot el mes de novembre.

També us pot interessar:

Des de quan anem de Rebaixes?

Tags: Black Friday

Notícies semblants: