Vols saber quines són les 49 noves paraules que s’han incorporat aquest mes al Diccionari de la Llengua Catalana?

Aquest mes de novembre s’han introduït 49 paraules noves al Diccionari de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC) i altres dues-centes han estat modificades. Sempre que s’actualitza qualsevol diccionari, sovint les paraules introduïdes tenen molt a veure amb l’actualitat del moment i des de fa un any i mig l’actualitat mundial passa per la pandèmia de la Covid-19.

Algunes de les novetats incloses aquest any en el Diccionari de la Llengua Catalana són paraules com Coronavirus, Covid, Cribar o Cribatge. Una altra novetat és Espertinar, un mot molt utilitzat a la Catalunya septentrional o al Rosselló, espertinar és berenar, aquell àpat que es fa a mitja tarda, entre el dinar i el sopar i també el menjar que es pren per berenar.

Culleradeta també figurarà des d’ara al diccionari amb un nou significat, a més de ser un diminutiu de cullerada ara figurarà com una mesura, aquella que trobem en moltes receptes de cuina o pastisseria. També s’han introduït nous adjectius com Uniformat, Viatjat, Viscut, Fotut, Cardat, Fumut…, entre altres.

Entre les modificacions s’han afegit nous significats a algunes paraules com: Clatellada que fins ara era tan sols un cop al clatell d’una persona, ara s’ha introduït l’accepció d’un cobrament excessiu; Aforament que s’amplia al nombre màxim de persones que poden omplir un lloc en un moment determinat; o Ferro que afegeix l’accepció de corrector dental.

També s’han introduït locucions molt utilitzades per la societat com: Avall que fa baixada, Dia a dia, Cada dos per tres, D’una hora lluny, En tot moment, En síntesi, Fer el ronso i Sol com un mussol.

Les 49 noves paraules del Diccionari de la Llengua Catalana o a les que s’ha afegit un significat nou.

Cardat, Conductista, Coronavirus, Correspost, Covid, CribarCribatge, Culleradeta, Dialogant, Equivocat, Errat, Escollit, Escopetejat, Esgrogueït, Espertinar, Estilitzat, Fatigat, Fotut, Fumut, Glaçat, Habitat, Inculpat, Indicat, Inspirat, Limitat, Mesurat, Metal.litzat, Nevat, Nord-coreà, Ordenat, Paralímpic, Parlat, Pigmentat, Platejat, Preferit, Preocupat, Processat, Provocat, Quadriculat, Reconegut, Ronso, Rumrumejar, Sortit, Sud-coreà, Uniformat, Viatjat, Viscut.

Aquestes paraules sumades a les introduïdes el passat mes de març, fan que aquest any el diccionari de la nostra llengua tingui un centenar de paraules noves. Podeu descarregar el Pdf on figuren totes les modificacions 👉 Aquí.

Tags: diccionari, Llengua

Notícies semblants: