Història de la Fira de l’Avet d’Espinelves

El petit poble d’Espinelves de poc més de 200 habitants es converteix aquests dies en un atractiu turístic per a la ciutadania catalana a la recerca d’un arbre de Nadal per decorar les seves cases. Tot va començar ara fa quaranta-un anys per iniciativa d’un grup de joves de l’Associació Jovent Club del poble osonenc que va tenir la idea de fer una fira per recaptar fons per poder fer activitats pel jovent del poble.

Molts pobles de Catalunya per aquestes dates nadalenques fan quintos i quines per recaptar fons per les diferents associacions del poble, a Espinelves se’ls va acudir fer una fira. Aquell mes de desembre del 1981 es pot considerar com el naixement de la que anys després seria la Fira de l’Avet d’Espinelves, que cada any atrau milers de persones per comprar l’avet i de passada visitar el poble i la comarca.

Gràcies a l’èxit que va tenir aquesta iniciativa del jovent espinelvenc, l’any 1986 es va crear el Patronat Municipal de la Fira de l’Avet, que des de llavors és l’encarregat d’organitzar la fira any rere any. Els avets que es venen a la fira que aquest any estarà oberta fins al diumenge dia 12 de desembre, són conreats expressament per l’ocasió, no es desforesten les muntanyes de Catalunya per vendre arbres de Nadal en la fira.

En aquests més quaranta anys d’història tan sols s’ha suspès un cop, va ser l’any 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19, afortunadament aquest l’any passat es va tornar a obrir amb totes les mesures de seguretat per evitar contagis i aquest practicament torna a la normalitat.

El gran èxit que ha tingut la Fira de l’Avet d’Espinelves es deu en part a la gran oferta d’activitats per a tota la família, des de la bona gastronomia de la comarca fins activitats pels més petits com tallers, espectacles de màgia, passejades en ponis, entre altres. Aquest any també trobarem mostres d’oficis, per exemple com es fan els esclops o les espardenyes típiques catalanes.

Trobareu tota la informació i activitats de la fira a Fira de l’Avet d’Espinelves 2023.

Us deixem amb unes imatges de l’any 1984 

Tags: Espinelves, Fira l'Avet

Notícies semblants: