Irun recorda al president Companys amb una placa en el pont fronterer on els nazis el van entregar als franquistes.

Ja fa anys que el Pont Avenida d’Irun amb més de cent anys d’història es va convertir en un lloc dedicat a la Memòria Històrica. L’any 2016 es va col·locar una placa en record d’aquelles persones que el van travessar per exiliar-se durant la Guerra Civil Espanyola o la Segona Guerra Mundial.

Des del 10 de desembre del 2021 l’històric pont fronterer de la ciutat guipuscoana llueix una altra placa en record del president de la Generalitat Lluís Companys, afusellat pel règim franquista l’any 1940. El pont Avenida va ser testimoni de l’entrega per part dels nazis a la policia franquista després de la detenció del president per part de la Gestapo.

A l’acte d’inauguració de la placa col·locada en el pont per l’Ajuntament d’Irun va assistir la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, que va voler remarcar les paradoxes que té la vida, referint-se al que havia significat aquell pont, la llibertat pels exiliats que fugien de les guerres i l’entrega del nostre president que va acabar amb el seu afusellament.

“L’any 1936 va ser una porta de fugida de la guerra per a molta gent, mentre que el 1940 va suposar el final de l’exili i de la llibertat per al nostre president.”

El Pont Avinguda uneix Irun amb Hendaia per sobre del riu Bidasoa. – Foto: Patrimoni Industrial Basc

Recordem que va ser l’agost del 1940, quan França va ser derrotada per les tropes alemanyes en la Segona Guerra Mundial, les autoritats franquistes es desplacen fins a França per demanar a les autoritats alemanyes que capturessin i entreguessin a Espanya als refugiats republicans.

Lluís Companys va ser detingut per la Gestapo el 13 d’agost i entregat a les autoritats franquistes en el Pont Avenida d’Irun el 29 d’agost de 1940. Des d’allà va ser traslladat a Madrid i després a la presó del Castell de Montjuïc on va ser jutjat, condemnat i afusellat el 15 d’octubre de 1940.

L’ajuntament d’Irun també va voler donar a la Generalitat de Catalunya un tros de la barana original del pont que està exposada a l’Espai Lluís Companys del Tarròs, a Tornabous a l’Urgell, poble natal del president Companys.

Tags: Companys, Irun

Notícies semblants: