Penseu que picar el Tió és símbol de violència?

Foto: @magradacatalunya

Al voltant d’aquest costum tan tradicional de la cultura catalana com és fer Cagar el Tió, sempre s’han suscitat polèmiques, alguns es pregunten que és correcte dir: ‘Cagar el tió’ o simplement ‘Tió’, altres anys la discussió sobre el que li hem de donar per menjar perquè cagui més regalets i darrerament si l’hauríem de fer més inclusiu anomenant-lo Tió i Tiona.

L’any passat va sorgir una nova polèmica arran de les decisions d’algunes escoles i llars d’infants que van decidir que no donar-li  cops al Tió i donaran cops de bastó a terra. “No colpejarem el tió, el nostre petit amic que ens visita amablement cada any per a lliurar-nos regals i il·lusió. El tió el cuidem, acaronem i alimentem perquè ens cagui obsequis des del simbolisme i l’alegria, així que enguany els cops de bastó seran contra terra”. Aquest escrit formava part d’un comunicat que va enviar una escola als pares dels alumnes.

Aquestes escoles volien desvincular la tradició de picar el tió d’un acte de violència i fer-la menys agressiva, així que algunes substituiran els cops de bastó per cançons o per picar a terra. El programa Planta Baixa de TV3 es va fer ressò d’aquesta nova polèmica al voltant del Tió de Nadal.

Aviat es va iniciar la polèmica a les xarxes socials amb posicions totalment confrontades, des de la gent que vol mantenir la tradició com sempre, ja que donar cops de bastó a un tronc no s’ha de relacionar amb colpejar una persona per aconseguir un objectiu i altres que estan totalment d’acord amb la decisió que han pres aquestes escoles.

RAC1 també es va  fer ressò del tema i ho va consultat amb experts en psicologia infantil i tots coincideixen en el fet que potser estan fent un gra massa amb el tema. “Colpejar un tronc en un context d’una tradició no té res a veure amb la violència”, diu el psicòleg infantil Roger Ballescà. Potser els adults subestimem la capacitat que tenen els infants de diferenciar els actes. Roger Ballescà en una entrevista a RAC1 va posar un exemple molt clar, fer una carícia o un petó també té diferents significats (d’estima, d’amor o d’abús) i no per això deixem de fer petons als infants.

Després d’aquesta polèmica, vosaltres que fareu aquest any? Donareu cop de bastó al Tió o picareu a terra, mentre canteu la cançó del Tió?

Tags: Cagar el Tió

Notícies semblants: