Els llums de Nadal d’un poble de Ciudad Real amb felicitacions en català, gallec, euskera.

Foto: Facebook Ayuntamiento de Valdepeñas

Valdepeñas és un poble de Ciudad Real a la comunitat de Castella la Manxa que com tots els pobles i ciutats per Nadal il·luminen els seus carrers i places amb els llums nadalencs. Des de fa tres anys Valdepeñas ha decidit felicitar les festes en les quatre llengües cooficials de l’Estat malgrat que ells tan sols tenen una, el castellà.

Sembla mentida que en aquests moments en què molts estan immersos a fomentar la polèmica sobre l’ús del castellà en territoris on hi ha una altra llengua cooficial, sigui una ciutat manxega que no té aquest problema el que aposti per a la normalització lingüística.

En els seus carrers es pot llegir: ‘Bon Nadal’, ‘Zorionak‘, ‘Boas Festes’ i malgrat que no veiem cap fotografia a les xarxes socials, suposem que també hauran posat ‘Felices Fiestas‘ o ‘Feliz Navidad‘. També podem llegir en anglès, Merry Christmas’.

Foto: Twitter @josermafe

La ciutat de Valdepeñas de poc més de 30.000 habitants, quasi a tocar de la província d’Albacete i Jaén, amb un consistori governat pel PSOE, no té cap problema en introduir les altres llengües cooficials en els seus cartells lumínics amb motiu de les festes nadalenques. Moltes gràcies, Valdepeñas.

Un usuari de Twitter ha estat el que ho va  publicar en el seu perfil amb aquestes paraules:Así felicita la Navidad un pueblo de Castillay no pasa nada“. Exactament, no passa res per expressar-se en qualsevol de les altres llengües cooficials de l’Estat. Esperem que algun dia tant Galícia, Euskadi com Catalunya es puguin expressar en les seves llengües en llocs oficials com el Parlament Europeu.

A tots aquests que volen fomentar la polèmica del castellà a Catalunya, jo els recomanaria que es paressin a pensar com és que Espanya té ministres o diputats catalans que parlen perfectament el castellà? Com és que un català com Salvador Illa va arribar a ser ministre de Sanitat i fer totes les seves compareixences en un moment tan complicat com durant la pandèmia en un castellà perfecte? Com és que una catalana com Meritxell Batet, professora d’una universitat catalana com la Pompeu Fabra on segons ells no es parla mica de castellà, ha pogut arribar a ser presidenta del Congrés dels Diputats? No serà perquè a Catalunya en acabar l’educació secundària tots els alumnes dominen les dues llengües perfectament?

Tags: català, Normalització lingüística

Notícies semblants: