ACTUALITAT

ūüĖ§ Mor¬†Desmond¬†Tutu, la icona de la lluita contra l’Apartheid a Sud-√†frica i Premi Nobel de la Pau

L’arquebisbe sud-afric√† Desmond¬†Tutu, icona de la lluita contra l’Apartheid a Sud-√†frica i premi Nobel de la Pau de l’any 1984 ha mort amb¬†90 anys a Ciutat del Cap, a causa del debilitat estat de salut que patia arran d’una infecci√≥ per la qual va ser ingressat en un centre hospitalari a principis d’aquest mes de desembre.

La not√≠cia de la mort de Desmond Tutu, l’ha fet el ministeri de la presid√®ncia del seu pa√≠s, en el que el president¬†Cyril¬†Ramaphosa¬†vol “expressar, en nom de tots els sud-africans, la seva profunda tristor per la defunci√≥ avui, diumenge 26 de desembre de 2021, de l’arquebisbe em√®rit¬†Desmond¬†Mpilo¬†Tutu“.

Una de les darreres aparicions en p√ļblic de l’arquebisbe va ser quan va anar a vacunar-se de la Covid-19 i assistint a una cerim√≤nia religiosa per celebrar els seus¬†90¬†anys.

Desmond Tutu va n√©ixer a Klerksdorp, (Sud-√†frica). Amb¬†12¬†anys tota la fam√≠lia va emigrar a Johannesburg. Ell volia estudiar medicina, per√≤ per motius econ√≤mics i que no li van concedir una beca, va acabar estudiant magisteri com el seu pare i treballant en l’escola on el pare era el director. Es va cassar i va tenir quatre fills.

L’any 1960 es va llicenciar en Teologia i ordenat diaca en la Catedral de Santa Maria en Johannesburg. Despr√©s d’anys vivint i estudiant a Londres, va tornar a Sud-√†frica i l’any 1975 va ser ordenat el primer bisbe negre de l’Esgl√©sia de l’√Äfrica Meridional en Sud-√†frica.

A finals de la d√®cada dels setanta es van produir les revoltes de Soweto, concretament el 16 de juny de 1976 va tenir lloc un dels pitjors episodis de l’Apartheid Sud-√†frica. Milers de joves es van manifestar en contra de l’educaci√≥ en afrikaans, la llengua de la minoria blanca. Reivindicaven la igualtat de drets. La policia va carregar contra ells per dispersar-los i s’estima que van morir un miler d’estudiants.

A partir d’aquell moment el paper de Desmond Tutu, que ocupa el c√†rrec de secretari general del Consell Sud-√†frica de les esgl√©sies cobra un paper rellevant en la defensa dels drets i la just√≠cia del poble sud-afric√†, aconseguint la reconciliaci√≥ i la fi de l’Apartheid, per aix√≤ li van concedir el Premi Nobel de la Pau de 1984.

Un cop acabat l’Apartheid, Tutu¬†va ocupar la direcci√≥ de la Comissi√≥ de la Veritat i la Reconciliaci√≥, creada pel president Nelson Mandela i va comen√ßar a treballar en altres causes, com la pobresa, el racisme o l’homof√≤bia. Per la seva implicaci√≥ en la lluita per la just√≠cia social, la Generalitat de Catalunya, l’any 2014 li va atorgar el Premi Internacional de Catalunya.

Desmond Tutu, tamb√© es va pronunciar sobre el dret d’autodeterminaci√≥ dels pobles i amb relaci√≥ a Catalunya va ser un dels signants del manifest ‘Let Catalans vote’, al que es van adherir personalitats internacionals per demanar al govern espanyol que deixessin exercir als catalans el seu dret a decidir.

Des d’aqu√≠ volem mostrar el nostre m√©s sincer condol a la fam√≠lia de l’arquebisbe. Descansa en Pau,¬†Desmond¬†Tutu, que la terra et sigui lleu.

Tags: ,

Notícies semblants: