🖤 Mor Desmond Tutu, la icona de la lluita contra l’Apartheid a Sud-àfrica i Premi Nobel de la Pau

L’arquebisbe sud-africà Desmond Tutu, icona de la lluita contra l’Apartheid a Sud-àfrica i premi Nobel de la Pau de l’any 1984 ha mort amb 90 anys a Ciutat del Cap, a causa del debilitat estat de salut que patia arran d’una infecció per la qual va ser ingressat en un centre hospitalari a principis d’aquest mes de desembre.

La notícia de la mort de Desmond Tutu, l’ha fet el ministeri de la presidència del seu país, en el que el president Cyril Ramaphosa vol “expressar, en nom de tots els sud-africans, la seva profunda tristor per la defunció avui, diumenge 26 de desembre de 2021, de l’arquebisbe emèrit Desmond Mpilo Tutu“.

Una de les darreres aparicions en públic de l’arquebisbe va ser quan va anar a vacunar-se de la Covid-19 i assistint a una cerimònia religiosa per celebrar els seus 90 anys.

Desmond Tutu va néixer a Klerksdorp, (Sud-àfrica). Amb 12 anys tota la família va emigrar a Johannesburg. Ell volia estudiar medicina, però per motius econòmics i que no li van concedir una beca, va acabar estudiant magisteri com el seu pare i treballant en l’escola on el pare era el director. Es va cassar i va tenir quatre fills.

L’any 1960 es va llicenciar en Teologia i ordenat diaca en la Catedral de Santa Maria en Johannesburg. Després d’anys vivint i estudiant a Londres, va tornar a Sud-àfrica i l’any 1975 va ser ordenat el primer bisbe negre de l’Església de l’Àfrica Meridional en Sud-àfrica.

A finals de la dècada dels setanta es van produir les revoltes de Soweto, concretament el 16 de juny de 1976 va tenir lloc un dels pitjors episodis de l’Apartheid Sud-àfrica. Milers de joves es van manifestar en contra de l’educació en afrikaans, la llengua de la minoria blanca. Reivindicaven la igualtat de drets. La policia va carregar contra ells per dispersar-los i s’estima que van morir un miler d’estudiants.

A partir d’aquell moment el paper de Desmond Tutu, que ocupa el càrrec de secretari general del Consell Sud-àfrica de les esglésies cobra un paper rellevant en la defensa dels drets i la justícia del poble sud-africà, aconseguint la reconciliació i la fi de l’Apartheid, per això li van concedir el Premi Nobel de la Pau de 1984.

Un cop acabat l’Apartheid, Tutu va ocupar la direcció de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació, creada pel president Nelson Mandela i va començar a treballar en altres causes, com la pobresa, el racisme o l’homofòbia. Per la seva implicació en la lluita per la justícia social, la Generalitat de Catalunya, l’any 2014 li va atorgar el Premi Internacional de Catalunya.

Desmond Tutu, també es va pronunciar sobre el dret d’autodeterminació dels pobles i amb relació a Catalunya va ser un dels signants del manifest ‘Let Catalans vote’, al que es van adherir personalitats internacionals per demanar al govern espanyol que deixessin exercir als catalans el seu dret a decidir.

Des d’aquí volem mostrar el nostre més sincer condol a la família de l’arquebisbe. Descansa en Pau, Desmond Tutu, que la terra et sigui lleu.

Tags: Desmond Tutu, Morts

Notícies semblants: