Quan i on va començar la tradició de la Cavalcada dels Reis Mags?

Foto: Ajuntament de Barcelona

Quan arriben aquestes dates tots els pobles i ciutats ja estan preparant la tradicional Cavalcada dels Reis Mags, els Reis d’Orient que arriben cada 6 de gener per dur regals als infants i les seves famílies. Actualment, el costum és celebrar-la el dia 5 a la tarda, quan grans carruatges amb els Reis Mags i els seus patges passegen pels principals carrers de les ciutats, saludant i repartint caramels pels nens i nenes que esperen emocionats per poder veure’ls.

L’any passat a causa de la pandèmia de la Covid la majoria dels pobles i ciutats van suspendre les seves cavalcades i aquest any ja s’han anunciat mesures de seguretat, com que tant el públic com Sas Majestats i acompanyants hauran de dur la mascareta posada en tot moment i no llençaran caramels. Però quan va començar la tradició de fer Cavalcades de Reis Mags?

La primera Cavalcada de Reis Mags de la que tenim constància documentada, va ser a la localitat alacantina d’Alcoi l’any 1866, així va quedar reflectit en el Diari d’Alcoi d’aquell any, encara que no es va començar a fer de forma continuada fins a l’any 1885.

Molts historiadors afirmen que la Cavalcada d’Alcoi va ser la primera del món en la que els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar desfilaven pels carrers de la ciutat, encara que anys abans en altres ciutats ja existia el costum de fer representacions amb la tradició dels Reis Mags, però eren simples obres teatrals, no cavalcades.

Foto: Ajuntament de Barcelona

La primera cavalcada d’Alcoi va ser una mica diferent de la que veiem en els nostres dies, llavors els Reigs Mags van recórrer els carrers de la ciutat en camells i els patges amb grans escales pujaven fins a les cases per saludar als nens.

Barcelona també reivindica el títol de ser la ciutat que va celebrar la primera Cavalcada de Reis, ja que en diferents estudis es recull que l’any 1855 l’empresari barceloní Miquel Escuder va organitzar una cavalcada benèfica per entregar les estrenes als infants de la Maternitat de Barcelona.

Anys després es va anar estenent el costum fins a arribar als nostres dies quan totes les grans ciutats de l’Estat espanyol tenen la seva Cavalcada de Reis. També altres països com Polònia, Mèxic, Veneçuela, Gibraltar o Txèquia, van adoptar aquesta tradició nascuda als Països Catalans.

Tags: Cavalcada Reis

Notícies semblants: