Toni Cruanyes guanya el Josep Pla amb una obra homenatge al seu avi mort a la primera onada de la pandèmia.

El periodista Toni Cruanyes ha estat el guanyador de la 54a edició dels premis Josep Pla que des de l’any 1968 s’atorga a la narrativa en català. ‘La Vall de la llum’ és l’obra que en Toni Cruanyes ha volgut dedicar-li al seu avi, Antoni Cruanyes Becana, un home lligat a la vida de Canet de Mar, que malauradament com molts altres avis i àvies no van poder superar la primera onada de la pandèmia de la Covid.

En Toni ha volgut narrar la història d’una família del Maresme a través de la imatge del seu avi mort als 95 anys. Una mena de rememorar tot el que va viure un home nascut a les portes d’una guerra civil i que es va haver d’enfrontar a la mort lluitant contra una pandèmia.

Antoni Cruanyes Becana, avi del Toni Cruanyes, va ser el primer batlle de Canet de Mar després dels quaranta anys de la dictadura franquista i abans de marxar sempre havia dit: “Espero que quan ja no hi sigui se’m recordi durant un temps amb una mica d’amor”. I qui millor per recordar-lo que el seu net amb aquesta obra que avui s’ha proclamat la guanyadora del Premi Josep Pla, un dels més importants en llengua catalana.

En Toni Cruanyes per evitar problemes amb alguns dels descendents dels personatges que surten a l’obra ha canviat els seus noms i ha presentat l’obra sota el pseudònim de Maria Becana, la seva besàvia.

Avui també s’ha celebrat la gala d’entrega del Premi Nadal on la guanyadora ha estat Inés Martín amb ‘Las formas del querer‘. La cerimònia dels dos premis s’ha celebrat aquesta nit a l’hotel Palace de Barcelona, però sense el sopar tradicional per motius de la pandèmia.

Tags: Premi Josep Pla, Toni Cruanyes

Notícies semblants: