Les Decennals de Valls, origen i tradició d’unes festes que se celebren cada 10 anys

Festes de les Decennals 2021+1 – Del 28 de gener al 6 de febrer 2022

Cada 10 anys la ciutat de Valls, capital de l’Alt Camp, celebra les Decennals, una festa que es viu per la Candelera cada any acabat en 1. A causa de la pandèmia, l’any passat no ho van poder celebrar i ho fan aquest any sota el lema Decennals 2021+1.

Tots els vallencs i vallenques esperen amb moltes ganes una de les festes més tradicionals de Catalunya, les Decennals de la Mare de Déu de la Candela se celebren al voltant del dia 2 de febrer, festivitat de la Candelera, des de l’any 1791.

Aquest any s’inicien avui 28 de gener fins al 6 de febrer, tota una setmana de rauxa i disbauxa al voltant de la llum. Les Decennals també són conegudes com les “Festes de la Llum” i per primer cop a la història se celebren en un any que no acaba en 1.

L’origen de les Decennals de Valls, com hem dit abans el trobem al segle XVIII, van néixer com a mostra de la devoció que la ciutat té cap a la Mare de Déu de la Candela, que venera la seva imatge des del segle XIV a l’església de Sant Joan. Durant els segles XVI i XVII es demana a la Mare de Déu que els salvi de les pestes o plagues i quan aquestes desapareixen es treu la imatge en processó pels carrers de la ciutat per agrair-li la seva intervenció.

El 1788 la comunitat de preveres de la parròquia de Sant Joan decideix fundar la celebració de les Festes Decennals i per respectar la decisió i el llegat del beneficiari d’aquesta comunitat, Josep Perellada Salabert, el 28 de gener del 1791 el seu marmessor Dr. Pau Baldrich es va reunir amb una representació dels preveres de la comunitat i els regidors de l’Ajuntament de Valls. En presència d’un notari van signar un document en què s’estipulava que cada 10 anys se celebraria una solemne processó votiva en honor a la Mare de Déu de la Candela. Des d’aquell moment cada dècada s’ha anat renovant aquest vot.

Les Decennals van ser reconegudes l’any 1991 com a Festa tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i el desembre del 2010 van ser classificades com Festa Patrimonial d’Interès Nacional.

Trobareu tota la informació de les Decennals 2021+1 👉 aquí. Amb més de 525 actes per tota la ciutat de caràcter cultural, artístic, lúdic, de cultura popular, religiosos, esportius i infantils.

Tags: Decennals, Festes, Valls

Notícies semblants: