La Vall d’Hebron realitza per primer cop a l’Estat tres trasplantaments de pulmons a una mateixa persona.

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ha fet una operació pionera a tot l’Estat. Per primer cop s’ha fet un triple trasplantament de pulmó en una mateixa persona. Es tracta d’una noia de 24 anys que pateix fibrosi quística des de la infància i la que ja s’havia sotmès a dos trasplantaments anteriors dels dos pulmons.

Mireia Sitjà és la primera persona a qui li han fet tres trasplantaments pulmonars i tot gràcies als especialistes de la Vall d’Hebron. Fa una setmana rebia l’alta contenta per poder tornar a fer actes tan senzills com fer-se una cua al cabell o posar-se els mitjons, però el que més desitjaria, seria tornar a ballar, la seva gran passió.

La fibrosi quística és una malaltia genètica que afecta els pulmons, l’aparell digestiu i altres òrgans del cos i que li van detectar a la Mireia quan tan sols tenia uns mesos. L’any 2016 amb 19 anys li van fer el primer trasplantament dels dos pulmons, ja que era l’única possibilitat que tenia per continuar vivint, però va rebutjar els òrgans. Tres anys més tard van fer un segon trasplantament, també els va tornar a rebutjar i els professionals de la Vall d’Hebron van començar a valorar la possibilitat de fer un tercer trasplantament que no s’havia fet mai abans a l’Estat espanyol.

A finals del 2021 la Mireia tornava a entrar al quiròfan per un tercer trasplantament bi-pulmonar. Una intervenció que va durar quatre hores i mitja en la que va participar un equip multidisciplinari de 17 professionals. Ara tan sols s’ha d’esperar que no els torni a rebutjar, com diu la seva mare, “només espero que aquest cop els pulmons es facin amics de la meva filla”.

La Mireia haurà de ser molt curosa amb la seva medicació i prendre precaucions per tal de no emmalaltir. Ara tots estem acostumats a la mascareta, però ella abans de la pandèmia ja havia de portar-la per anar a classe o en llocs amb molta concurrència de gent.

Avui la Mireia que ha anat a fer-se una revisió es mostrava contenta pels passadissos de l’hospital i agraïda als professionals sanitaris que han aconseguit aquesta gran fita per la història de la medicina catalana.

Tags: Trasplantaments, Vall d'Hebron

Notícies semblants: