La Vila de Gràcia recupera aquesta nit els Foguerons de Sa Pobla. Origen i tradició de la festa

Foto: Foguerons de Gràcia.cat

Des de fa tres dècades la Vila de Gràcia de Barcelona, l’últim cap de setmana de gener coincidint amb les festes de Sant Antoni, celebren els Foguerons de Sa Pobla. L’any passat a causa de la pandèmia no es van poder celebrar, però aquest any tornen amb més ganes. Onze carrers i places de la Vila s’il·luminaran amb les tradicionals fogueres.

L’origen d’aquesta festa l’hem de trobar a Mallorca, és una celebració mallorquina que ara fa trenta anys es va traslladar al barri barceloní. Des de llavors any rere any s’ha anat arrelant amb més força. Duran les festes dels Foguerons de Sa Pobla, es fan diferents mostres de cultura popular, tant de l’illa com de la Vila. Castellers, Gegants i Capgrossos, Sonades de Xeremiers, Correfocs i els populars foguerons a diferents espais de la Vila.

Tot va començar l’any 1992 quan Antoni Torrens, veí de Sa Pobla i Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona l’any 1997, com a músic i promotor cultural organitza diferents festes de la ciutat entre elles les de Sant Antoni. Per la Vila de Gràcia proposa fer un fogueró com els que es fan a Mallorca, perquè els seus fills que estudiaven a Barcelona no es perdessin la tradicional festa de la seva terra. El primer fogueró es va fer a la plaça del Diamant i a poc a poc es va anar estenent a altres espais de la Vila, fins que avui en dia ja és considerada com la festa major d’hivern de la Vila de Gràcia.

Des d’aquest matí ja s’estan fent els preparatius per poder gaudir aquesta nit dels foguerons. L’encesa del foc que dona inici a la revetlla es farà a les nou de la nit a la plaça de la Virreina on podrem gaudir de simbombes, els glosadors de Sa Pobla i tast de productes mallorquins. A les onze de la nit començaran els balls i cants mallorquins amb l’actuació dels grups ‘Es Gall de sa Pastera i Abeniara‘.

A més de la plaça de la Virreina, deu espais més de la Vila celebraran aquesta ja tradicional festa mallorquina-gracienca. La plaça del Diamant i els carrers Verdi, Joan Blanques de Baix de Tot, Llibertat, Fraternitat de Dalt, Puigmartí, Berga, Fraternitat de Baix- plaça de Gato Pérez i plaça del Nord, s’ompliran de foc, cants i balls.

Foto: Foguerons de Gràcia.cat
Tags: Foguerons de Gràcia

Notícies semblants: