El Palau de Pedralbes de Barcelona i els seus jardins ja són propietat de la Generalitat.

Palau de Pedralbes – Foto: Ajuntament de Barcelona

Avui després del Consell Executiu, la portaveu del govern Patrícia Plaja, ha anunciat en la roda de premsa que s’ha formalitzat un acord d’ara fa divuit anys pel que l’Ajuntament de Barcelona feia una cessió del Palau de Pedralbes i els seus jardins a la Generalitat de Catalunya, perquè el govern català pogués utilitzar-lo per fer actes protocol·laris.

A canvi d’aquesta cessió, l’any 2004 la Generalitat es comprometia a contribuir en la reforma de la plaça de les Glòries on es faria el Disseny Hub on anirien els museus que llavors hi havia al Palau de Pedralbes. Ara l’acord s’ha fet realitat.

La Generalitat vol que el Palau, que en el seu dia va ser la residència de la família reial espanyola en les seves visites a Barcelona, sigui la segona seu del govern i fer ús d’ell com a seu representativa i centre de relació institucional del govern de Catalunya.

La finca de 73.160 metres quadrats ara serà inventariada com a Bé de la Generalitat de Catalunya, que haurà d’assumir totes les despeses del seu manteniment. Pel que fa a un dels temes que més preocupa als ciutadans de Barcelona és que passarà amb el Festival Jardins de Pedralbes que estava previst pel pròxim mes de juny. La Generalitat ja ha anunciat que la licitació per la contractació de la promotora que l’organitzi continuarà fent-la l’Ajuntament de Barcelona.

El Palau de Pedralbes té el seu origen en una masia del segle XVII que un segle després va comprar Joan Güell, pare d’Eusebi Güell el que va ser mecenes d’Antoni Gaudí, que la va heretar. Quan va ser nomenat compte per part de la monarquia, com agraïment a la corona els hi va cedir la casa i part de la finca, convertint-se en residència del rei Alfons XIII perquè tingués una residència quan visites Barcelona.

Amb l’arribada de la Segona República i la fugida del monarca a l’exili, el Palau passa a mans de l’Ajuntament de Barcelona que va instal·lar el Museu d’Arts Decoratives que avui en dia acull el Centre Cultural del Disseny (Disseny Hub) de la plaça de les Glòries. En aquells anys va ser temporalment la seu del govern Republicà a Catalunya, però amb la victòria del dictador Francisco Franco en la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), va tornar a ser residència del cap d’Estat fins ben arribada la democràcia.

Tags: Palau de Pedralbes

Notícies semblants: