Investigadors de Barcelona creen un detector de Covid-19 amb saliva

Un treball d’investigació conjunt entre l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) de Barcelona i de l’Institut de Recerca de la Sida (IrsiCaixa) de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona, ​han creat un nou dispositiu que permet detectar la Covid-19 amb una mostra de saliva amb tota fiabilitat.

Aquest nou detector utilitza la llum per detectar el SARS-CoV-2 en la saliva en menys de 30 minuts. És capaç de detectar concentracions molt baixes del virus amb una sensibilitat del 91,2% i una especificitat del 90%. Aquest sistema de detecció és més econòmic que una PCR, igual de fiable, molt menys molest, més ràpid i no és necessari que el faci personal sanitari o especialitzat.

El funcionament és molt fàcil, tan sols calen dues gotes de saliva que s’introdueixen en una solució líquida amb anticossos fluorescents que actuen com a marcadors. La investigadora de l’ICFO Rubaiya Hussain, explica que “si la saliva conté partícules virals, els anticossos fluorescents s’adhereixen al virus”. Després se sotmet a la llum d’un làser que il·lumina la mostra i si detecta el virus, el marcador fluorescent emet un senyal.

Aquest test es podria adaptar per la detecció d’altres virus com la grip, o virus presents en l’aigua com la legionel·la o l’E coli, amb l’avantatge que és molt més ràpid que el sistema d’analítica amb cultius. L’altra investigadora que ha participat en l’estudi, Ewelina Wajs, ha volgut remarcar que un sol dispositiu d’aquest és capaç de fer unes 2.000 proves al dia i els components del detector són de baix cost. Es podrien fabricar a gran escala a un preu baix i amb el benefici que no genera tants residus com els tests d’antígens o la PCR.

Tags: Coronavirus - Covid-19, Test

Notícies semblants: