Avui la Vila de Gràcia recupera la Festa de Sant Medir. Recordem la seva llegenda

Foto: Ajuntament de Barcelona

🍬 L’any passat per culpa de la pandèmia la Vila de Gràcia de Barcelona no va poder celebrar la tradicional Festa de Sant Medir que cada any recorre els seus carrers. Afortunadament, aquest any la situació epidemiològica està una mica millor i els cavalls i carrosses tornen a fer la Rua.

🍬 El protagonista d’aquesta gran festa és el caramel que com cada any repartiran els components de la rua. Caramels elaborats a Catalunya per l’empresa Frit Ravich amb seu a Maçanet de la Selva. Els comerciants guarneixen els seus aparadors i els veïns els seus balcons perquè la Vila llueixi la Festa plena de colors.

Recordem qui era Sant Medir i la seva llegenda

Durant el segle IV dC a la Serra de Collserola vivia un pagès de nom Medir que va protegir el Bisbe Sever de la llavors ciutat de Barcino, l’actual Barcelona, de la persecució que els romans feien contra els cristians. El Bisbe va fugir de la ciutat camí de Sant Cugat, però a la serralada de Collserola es va veure perseguit pels romans.

A mig camí es va trobar amb el pagès que estava plantant faves, el Bisbe Sever li va dir que si els romans li preguntaven si l’havia vist, no havia de mentir, els havia de dir que sí que l’havia vist pel camí en direcció a Sant Cugat.

Misteriosament, quan el Bisbe va marxar les faves que acabava de plantar el pagès, van començar a créixer i a fer flors. Quan va arribar els soldats, Medir els va dir que el Bisbe anava en direcció a Sant Cugat, però quan li van preguntar que passava amb les faves, també els va dir la veritat, que havien florit de sobte.

Com els romans no van creure que les faves hagueren crescut de sobte, van pensar que Medir els estava prenent el pèl i no el van creure, pensant que els volia despistar, el van detenir. Més tard, quan van trobar al Bisbe Sever, els van empresonar a tots dos junts. Després de patir diverses tortures, al pagès Medir li van tallar el coll, va morir degollat.

En honor a aquell pagès de la serralada de Collserola li van fer una ermita allà on vivia, l’ermita de Sant Medir a la Vall de Gausac. Sant Cugat el va nomenar patró de la ciutat. Cada any el dia 3 de març surten dues peregrinacions, una des de Sant Cugat i l’altre des de Barcelona, per trobar-se a l’ermita per celebrar un aplec on es creu que era el camp on van florir les faves.

👉 Aquí trobareu el Programa complet de la Festa de Sant Medir.

Tags: Barcelona, Gràcia, Sant Medir

Notícies semblants: