La Perla Cerdana serà enderrocada en els pròxims mesos

L’edifici conegut com la Perla Cerdanya ubicat en la localitat d’Osseja a l’Alta Cerdanya, serà enderrocat en els pròxims mesos. Es tracta d’un edifici de 10 plantes que es fa visible des de gran part de la Baixa i Alta Cerdanya. Un edifici que sempre ha estat criticat per distorsionar el paisatge bucòlic de la comarca pirinenca.

La Perla Cerdana es va començar a construir a principis dels anys cinquanta del segle passat perquè fos un sanatori per tractar pacients amb tuberculosi. Es va acabar l’any 1966 i tres anys més tard es va inaugurar com a hospital pel tractament de malalties respiratòries, diabetis i hemofília.

A finals del segle XX es va convertir en un institut mèdic-educatiu, que acollia nens amb patologies cròniques d’entre 6 i 17 anys, que necessitaven compaginar l’escolaritat amb el tractament necessari per a la seva malaltia.

En aquesta darrera dècada la comarca de l’Alta Cerdanya va anar obrint altres centres similars en diferents municipis de la comarca formant un Pol Pediàtric que ha fet innecessari el gran edifici que hi ha a Osseja. En els pròxims dos anys encara hi ha prevista la creació de dos nous centres d’atenció per aquests infants i adolescents.

Amb el pas d’aquests darrers anys moltes plantes de l’edifici han quedat en desús i ara les autoritats han autoritzat la demolició de la Perla Cerdana que es farà pel sistema de desmuntatge gradual. No obstant això, es preveu conservar alguna part de les instal·lacions per activitats d’esport sanitari i la piscina per la utilització per part dels veïns dels pobles propers com Palau o la Guingueta d’Ix, tant per l’ús lúdic com per fer tractaments mèdics.

Un dels edificis més criticats de la Cerdanya per trencar el paisatge de la comarca té els dies comptats.

Tags: Cerdanya

Notícies semblants: