NATURA

Un passeig pel riu subterrani navegable més llarg d’Europa que tenim als Països Catalans

Foto: Coves de Sant Josep

A poc més de 300 km de Barcelona o 200 de Tarragona, trobem les Coves de Sant Josep a la Vall d’Uixó, en l’entorn del Parc Natural de la Serra d’Espadà i en el seu interior el riu subterrani navegable més llarg d’Europa. Hi ha vestigis que fan creure que fa disset mil anys l’home habitava aquestes coves.

Alguns historiadors afirmen que el general i polític romà Marco Licinio Craso, va viure-hi en els seus voltants, per una làpida que es va descobrir dedicada al seu fill, del segle I aC.

Un dels misteris que amaga el riu subterrani i que al llarg dels temps ha tingut preocupats als habitants de la comarca, és d’on prové l’aigua. Mentre uns mantenen que flueix d’un brollador interior, altres pensen que es tracta d’un riu subterrani. Segons els estudis més recents la segona opció seria la més fiable, ja que cada cop que plou fort o hi ha tempestes, el cabal del riu augmenta considerablement, sovint inundant l’entrada i l’esplanada.

Ja en el segle XX les aigües van servir com a safareigs públics, l’any 1929 una empresa va dur l’aigua potable fins a les cases de la zona i finalment l’any 1949 la xarxa d’aigües provinents del riu misteriós va ser adquirida per l’ajuntament.

Fins ara ningú ha pogut esbrinar l’origen del riu ni s’ha pogut arribar al final de la gruta on la temperatura de 20 °C és constant durant tot l’any. Amb 2.750 metres de recorregut és la més gran de Castelló i la segona del País Valencià. Per ella transcorre el riu subterrani navegable més llarg d’Europa.

Les Coves de Sant Josep, es poden visitar fent una passejada en barca de 800 metres i un recorregut a peu de 250 metres. La durada és aproximadament de 45 minuts on podrem gaudir de l’espectacle que ofereix l’aigua amb la llum i les pintures i gravats rupestres declarats Bé d’Interès Cultural i Patrimoni Mundial de la UNESCO.

 

De moment us deixem amb uns vídeos que potser us animaran a fer una visita a les Coves de Sant Josep. Trobareu més informació 👉 aquí.

 

Tags: Coves de Sant Josep

Notícies semblants: