Una granja de Callús produeix ous de més de 100 tonalitats diferents

Una tradició molt arrelada als països centre-europeus, en especial a Alemanya, és que per Pasqua els infants busquen per les seves cases o als jardins ous pintats que ha amagat el conill de Pasqua la nit anterior, però més enllà d’aquesta tradició és difícil veure ous de colors a no ser que ens traslladem a una granja de Callús.

A Callús en el Bages trobarem una granja on els ous que ponen les gallines tenen fins a cent tonalitats diferents, fins i tot quan la gent els veu pregunten si els han pintat o si són de fusta.

Toni Martínez, la seva parella Nereida Garcia han impulsat un projecte anomenat ‘Heg premium eggs‘, per comercialitzar els ous que ponen les seves gallines amb una àmplia gamma de colors de fins a cent tonalitats diferents.

El seu projecte va començar ara fa 10 anys quan van anar a fer una visita a la Fira avícola de Valls per buscar unes gallines per tenir a casa, simplement per autoconsum. Aquell dia van sortir de Valls amb un gall i dues gallines araucanes, una espècie xilena que pon ous blaus, i un mascle i dues femelles Marans, una raça francesa coneguda pels seus ous de color xocolata.

A partir d’aquí quan el gall i les gallines ja estaven instal·lats a la seva masia, van començar a observar que les gallines ponien ous de diferents colors, el primer dia van veure un ou de color verd clar. Llavors es van plantejar creuar les races de gallines diferents per veure que passava i el resultat va ser que cada cop, amb cada encreuament nou que feien, els ous anaven sortint de colors diferents, des de turquesa, rosa, violeta, vermellós o verd fins a daurat.

En veure aquest resultat, van decidir dedicar-se professionalment a la producció i comercialització dels ous de color. Actualment, tenen uns 15 galls i 500 gallines que produeixen ous de colors d’una excel·lent qualitat.

En una entrevista que Toni Martínez va concedir a Regió 7, va dir: «els colors són més limitats, però si parlem de tonalitats, segur que superem el centenar, amb diverses escales de verds, blaus, roses…».

Les gallines d’aquesta granja de Callús ponen uns cent ous anuals, quan el normal en altres granges és que cada gallina pongui més de 300, no obstant això, la qualitat i la peculiaritat dels ous de colors d’aquesta granja fan que tinguin molta acceptació entre els consumidors.

Tags: Ous

Notícies semblants: