La Justícia anul·la la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona.

Foto: Ajuntament de Barcelona

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s’ha pronunciat a favor dels recursos interposats per diverses associacions i entitats per la implementació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Barcelona i tomba la decisió presa per l’Ajuntament de Barcelona en el ple del consell municipal del 20 de desembre del 2019.

El TSJC es basa en la manca d’informes que justifiquin algunes de les restriccions previstes així com per l’excés de l’àmbit geogràfic on era d’aplicació i perquè afecta massa tipus de vehicles. Ara el consistori barceloní podrà presentar recurs a aquesta sentència d’aplicació immediata.

Tot just, la resolució del TSJC arriba dies després que s’hagués anunciat la implementació de la ZBE a tots municipis de Catalunya de més de 20.000 habitants abans de finalitzar l’any 2025. A finals del 2020 els vehicles que no disposessin de l’etiqueta ambiental de la DGT no podien circular per la ciutat de Barcelona, aquesta mesura es va endarrerir un any a causa de la pandèmia de la Covid-19.

En aquest any que ha estat vigent la normativa s’han interposat unes 70.000 denúncies, amb aquesta sentència del TSJC veurem com queden aquestes multes interposades per incompliment de la normativa. L’Ajuntament de Barcelona estima que els nivells de contaminació per diòxid de nitrogen ha baixat en un 11% des que estava implantada la ZBE i ho atribueix a la reducció de circulació dels vehicles més contaminants. Almenys 600.000 vehicles no han entrat en la zona a causa de la normativa.

El TSJC ha donat la raó a 6 de les 10 associacions o entitats que van presentar recurs, entre elles: a Plataforma d’afectats per les restriccions circulatòries, l’Associació de famílies nombroses de Catalunya o els gremis de tallers de reparació de vehicles i de transportistes.

Notícies relacionades: 

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) s’ampliarà als municipis de més de 20.000 habitants. Consulta la llista (18.03.2022)

Tags: Barcelona, ZBE

Notícies semblants: